Als leerkracht ben je de hele dag bezig met de tijd en met de planning van de dag. Toch kan het voorkomen dat je af en toe tijd over hebt. De kinderen kunnen immers niet de hele dag door heel hard werken en soms werken ze zelf harder dan je van tevoren in gedachte had 😉  In deze blog deel ik daarom graag wat  spelletjes met jullie die leuk zijn om met de kinderen in de klas te spelen.  Zelf heb ik een aantal van deze spelletjes ook getest in de plusklas en de kids waren hartstikke enthousiast.  De spelletjes duren allemaal ongeveer 30 -45 minuten.

Levend kwartet

Kwartet kent waarschijnlijk iedereen, maar heb je weleens gehoord van levend kwartet?

Bij levend kwartet zijn de kinderen als het ware de kwartetkaarten. Elk kind uit de groep kiest een bekend persoon uit die hij/zij wilt zijn. Denk bijvoorbeeld aan Donald Duck, Ronaldo of Angelina Jolie. De kinderen komen één voor één bij jou om te vertellen wie zij zijn. Het is belangrijk dat zij dit voor de andere kinderen geheim houden. Jij schrijft alle namen op een briefje  en leest deze vervolgens één keer voor aan de klas. Het is heel belangrijk dat alle kinderen goed luisteren en deze namen proberen te onthouden.

Vervolgens verdeel je de groep in groepjes van ongeveer 4 kinderen. Elke groep krijgt een nummer of letter en daarna kan het spel beginnen. Net als bij echt kwartet mag een groepje aan een andere groepje vragen om een ‘kwartetkaart’.  Zo vraagt groepje A bijvoorbeeld aan groepje B: ‘hebben jullie Donald Duck’? Als Donald Duck in het groepje zit moet hij verplaatsten naar groepje A en dan mogen ze nog een keer.  De groepjes mogen per keer zelf weten wie van welk groepje zij vragen. Als groepje B Donald Duck niet heeft dan is groepje B aan de beurt. Zo gaat het spel door, totdat een groepje alle kinderen heeft verzameld. Dit groepje heeft dan gewonnen.

Let op! Als je als groepje aan de beurt bent mag je niet als eerste de kinderen vragen die net zijn overgestapt. Je moet eerst een ander kind vragen voordat je die kinderen mag ‘terugvragen’.

 

Het vergietspel

Het vergietspel is een spel wat leuk is voor alle leeftijden. Dit spel is niet alleen leuk voor in de klas, maar kan ook heel goed thuis worden gespeeld.

Om dit spel te spelen verdeel je alle kinderen in groepen van 4/5 personen.  Iedereen maakt 3 briefjes met daarop bekende personen  of voorwerpen. Deze briefjes mogen niet worden gelezen door de andere kinderen. Deze worden dicht gevouwen en in een vergiet ( of in een andere bak/hoed etc) gestopt. Tijdens het spel zijn de teams afwisselend aan de beurt. Een kind van het team dat aan de beurt is pakt het vergiet. Hij probeert in 1 minuut zoveel mogelijk briefjes te laten raden door de rest van het team. Na de minuut wordt de vergiet doorgegeven naar een ander team.  Dit gaat zo door, totdat alle briefjes op zijn.

Bij het vergietspel zijn er altijd 3 rondes. In de eerste ronde moet het woord worden uitgelegd. Je mag in deze ronde niet wijzen of uitbeelden. Je mag het woord (en deel van het woord) in deze ronde niet noemen. In de tweede ronde mag maar 1 woord worden gezegd en in de derde ronde moet het woord worden uitgebeeld.

Voorbeeld (Pashokje)

Ronde 1: Een ruimte waarin je andere kleren aandoet
Ronde 2: Omkleden
Ronde 3: Beeld het pashokje uit

Na elke ronde worden de briefjes geteld. Het team dat aan het einde van de 3 rondes de meeste briefjes heeft heeft gewonnen!

Vertel samen een verhaal

campfire-1585353_1280

Dit is een spel wat heel leuk is om rond het kampvuur te spelen. (bijvoorbeeld als je met je klas op kamp bent). Je kunt bij dit spel je eigen regels bepalen, maar het gaat erom dat de kinderen omstebeurt een zin of een stukje van het verhaal vertellen. Daarna is de volgende aan de beurt en zo verzin je samen een leuk verhaal.

Ideeën voor regels:

  • Bepaalde woorden mogen niet in het verhaal voorkomen
  • Leg zo nu en dan een voorwerp in de kring dat in het verhaal voor moet komen
  • Elke zin moet met een bepaald woord beginnen (bijvoorbeeld een naam)
  • Iedere leerling mag elke keer 1 minuut vertellen en na 1 min wordt het verhaal direct afgekapt en moet de volgende verder gaan
  • Alle zinnen moeten rijmen

Weerwolven van Wakkerdam

1004004000008436

Ook dit spel doet het goed rond het kampvuur. Dit spel is namelijk het leukste om in het donker te spelen. Het is een bestaand spel dat je wel eerst moet aanschaffen. Je zou het ook zelf kunnen maken. Op de volgende website vond ik het hele spel inclusief uitleg.

Bij dit spel is er altijd 1 verteller. Als de kinderen nog jong zijn, is het het handigste om zelf de verteller te zijn. De verteller is ook gelijk de spelleider. Er zijn in dit spel verschillende karakters. In de voorbereidende fase maakt de verteller steeds verschillende figuren wakker. Als iedereen aan de beurt is geweest, vertelt de verteller dat de weerwolven weer iemand hebben vermoord. Er wordt verteld wie er is vermoord en diegene doet tijdens het spel niet meer mee. Elke ronde overleggen de overige spelers wie de weerwolf zou kunnen zijn. Dit is een spel waar je veel moet bluffen. Als je zelf de weerwolf bent, ga je dit natuurlijk niet vertellen. Aan het eind van elke ronde wijst iedereen iemand aan waarvan die denk dat het de weerwolf is. Diegene is ook af en doet niet meer mee. Zo begint alles weer opnieuw. Het spel eindigt als de weerwolven allebei zijn uitgeschakeld. Dan hebben de burgers gewonnen. Het spel kan ook eindigen als de weerwolven als enige nog over zijn. Dan hebben de weerwolven gewonnen.

Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik graag naar de spelregels van het spel of de website waar ik je het spel kunt downloaden.

Wie ben ik

Dit spel ken je wellicht wel van televisie.
Bij het spel ‘Wie ben ik?’ gaat het erom dat andere raden wie jij bent. Iedereen krijgt een briefje op zijn/haar hoofd. Kijk zelf even hoe je dat het beste kunt vastmaken. Omstebeurt mag iemand een vraag stellen over zijn/haar briefje. Op deze vraag mag alleen met ja of nee geantwoord worden. Als je denkt te weten wie er op je briefje staat mag je dit raden. Het raden gebeurt in plaats van een vraag stellen. Als je het weet maar als je net een vraag hebt gesteld, moet je dus nog een ronde wachten om te mogen raden. Degene die als eerste heeft geraden wie er op zijn/haar briefje staat heeft gewonnen!

Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen. Zo kun je er ook een ronde ‘Wat ben ik?’ of ‘Waar ben ik?’ aan toevoegen.
Op televisie speelden ze het spel nog wat anders. De spelregels daarvan kun je hier lezen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze spelideeën.

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

 

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_ben_ik%3F
https://nl.scoutwiki.org/Vertel_samen_een_verhaal
http://spelenenleren.com/wp-content/uploads/2015/02/weerwolven.compressed.pdf
https://www.scholieren.com/blog/5980/old-skool-spelletjes-voor-in-de-vakantie