ADD is een gedragsstoornis die in tegenstelling tot zijn ‘broertje’ ADHD bij kinderen nauwelijks opvalt. Maar het is wel degelijk een stoornis waar kinderen last van hebben en waarbij zij veel baat hebben aan goede begeleiding. In deze blog wil ik jullie daarom graag meer vertellen over deze stoornis. Hoe kun je ADD bij een kind herkennen en hoe ga je er als leerkracht of ouder het beste mee om? Dat lees je in deze blog.

Wat zijn de kenmerken van ADD?

ADD is een gedragsstoornis die staat voor Attention Deficit Disorder. ADD is een subtype van ADHD. Bij beide stoornissen zijn kinderen ‘druk’. Bij ADHD uit dit zich vooral in veel bewegen en praten. Bij ADD speelt het zich vooral af in het hoofd. Kinderen met ADD hebben kort gezegd last van een concentratiestoornis. Ze dwalen vaak af bij gesprekken,  zijn snel afgeleid en vaak chaotisch. ADD wordt vaak als negatief ervaren, maar gelukkig zijn er ook een heleboel positieve kenmerken te noemen: Kinderen met ADD zijn erg creatief,  hebben veel humor en kunnen zich goed inleven in anderen. Op de volgende website vond ik een enorme lijst met nog veel meer negatieve en positieve kenmerken van ADD.  Deze kenmerken kunnen je wellicht helpen om een kind met ADD te herkennen.

Als je denk dat je kind ADD heeft, kun je je kind laten testen. Psychologen en psychiaters mogen deze diagnose vaststellen. Dit is zeker niet noodzakelijk, maar dit kan handig zijn voor school of studie. Leraren kunnen dan rekening houden met de stoornis en kunnen helpen door bijvoorbeeld extra begeleiding bij het plannen van schoolwerk.

Tips om een kind met ADD te ondersteunen:

Kinderen met ADD hebben vooral veel behoefte aan structuur. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze structuur aan kinderen te bieden. Ik deel graag wat tips:

1. Zorg voor regelmaat

Door regelmaat aan te brengen in je leven, wordt alles een stuk minder chaotisch. Zeker voor kinderen met ADD is dit enorm belangrijk. Zorg voor een vast ritme. Maak bijvoorbeeld samen een weekrooster met daarin alle activiteiten van het kind.  Zorg er daarnaast voor dat jullie elke dag ongeveer op dezelfde tijd eten en naar bed gaan. Het volgen van een vast schema zorgt voor veel rust in je hoofd en dit is precies wat kinderen met ADD nodig hebben.

2. Maak samen to-do lijstjes

Kinderen met ADD vinden het heel moeilijk om overzicht te houden en te weten wat zij allemaal nog moeten doen. Het maken van to-do lijstjes kan hierbij helpen. Het ligt natuurlijk aan de leeftijd van het kind hoe je dit aanpakt, maar de basis van een to-do lijst is voor iedereen hetzelfde. Op de lijst schrijf je precies welke taken je nog allemaal moet doen. Zelf maak ik met kinderen altijd een grote lijst met alle taken. Vervolgens gaan we samen plannen wanneer het kind die taken kan gaan uitvoeren. Bij leerlingen van de middelbare school kun je bijvoorbeeld gebruik maken van onze studieplanner. Door het maken van to-do lijstjes en een goede planning, help je kinderen (met ADD) structuur te geven aan hun leven.

3. Leren vanuit interesse van het kind

Het opvallende aan kinderen met ADD is, is dat zij zich vaak moeilijk kunnen focussen op lesstof, maar als zij iets echt interessant vinden is hun focus opeens enorm. Het heeft vaak weinig zin om klassikaal lesstof aan te bieden. Leerlingen met ADD dwalen vaak af en pikken weinig op van deze stof. Voor kinderen met ADD zou het dus heel erg fijn zijn als zij kunnen leren vanuit hun eigen interesses. Maar is dit haalbaar? Op een reguliere basisschool is dit vaak onmogelijk. Er zijn weinig leerkrachten die echt een plan op maat kunnen aanbieden. Gelukkig zijn er wel andere opties. Er komen steeds meer basisscholen waarin leerlingen mogen leren vanuit hun eigen interesses. Als jouw kind ADD heeft, zou het een optie zijn om voor een ander soort onderwijs te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de Vrije School, OGO of een school die zich richt op natuurlijk leren. Daarnaast is het ook mogelijk om op een reguliere school samen met een goede Remedial Teacher te kijken wat het kind nodig heeft om beter te leren. De Remedial Teacher kan de leerkracht op school dan helpen om gerichter onderwijs te geven.

4. Zorg voor een goede nachtrust

Kinderen met ADD hebben veel slaap nodig om alle prikkels van de dag te kunnen verwerken. Veel ADD-ers zijn avondmensen en dit maakt het slapen vaak lastig. Het is belangrijk dat kinderen met ADD zich leren ontspannen voor zij gaan slapen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen, door een boek te lezen of door te luisteren naar ontspannen muziek.

5. Benadruk de positieve kenmerken van ADD

Een gedragsstoornis wordt door veel mensen als iets negatiefs gezien. Kinderen met de kenmerken van ADD voelen zich vaak anders dan andere kinderen. Zeker als er definitief de stempel ADD op wordt gedrukt, bevestigt dit dat zij anders zijn. Aan de ene kant is het fijn dat zij weten waar het vandaan komt, maar dit kan ook als heel vervelend worden ervaren. Het is daarom super belangrijk dat ook de positieve kenmerken van ADD benoemd worden. Dit zijn er namelijk een heleboel. Net als ieder ander hebben kinderen met ADD positieve en negatieve karaktertrekken. Het is belangrijk om dit aan het kind uit te leggen. Hierdoor leren zij met hun ADD om te gaan en kunnen zij zichzelf accepteren hoe ze zijn.

Hopelijk heb je iets gehad aan de tips in deze blog. Mocht je hulp nodig hebben bij de begeleiding van een kind met ADD in het onderwijs  kun je altijd mailen naar onderwijs@lauteropmaat.nl. Heb je vragen over de opvoeding van jouw kind met ADD dan kun je terecht bij mijn collega Charlotte via opvoeding@lauteropmaat.nl

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube

Bronnen:
http://www.addkenmerken.net
https://www.levente.nl/watisADD.htm