Waarschijnlijk is het jullie al opgevallen dat onze blog deze week in het teken staat van Valentijnsdag. Misschien heb je al een van de recepten uitgeprobeerd. Zo niet, doen!

Vandaag een blog over leuke Valentijnsactiviteiten die je met kids (4-12 jaar) kunt doen. Of dit nou in de klas is of gewoon thuis. Het kan allemaal!

Valentijnsboggle

Boggle is sowieso een heel leuk spel dat je in de klas makkelijk tussendoor kunt doen. Voor wie het spel Boggle niet kent: Boggle is een spel dat bestaat uit dobbelstenen met alle letters uit het alfabet. Je gooit allereerst met de dobbelstenen en van de letters die op tafel liggen, moet je in een bepaalde tijd zoveel mogelijk woorden maken. Degene met de meeste bestaande woorden heeft gewonnen. Als je Valentijnsboggle gaat spelen, heb je geen dobbelstenen nodig en schrijf je alleen de letters van het woord Valentijn op het bord. Kinderen maken van deze letters zoveel mogelijk woorden en ook hier wint degene met de meeste woorden. Een leuke manier om met taal en spelling bezig te zijn:)

Valentijnskaarten maken

Deze activiteit kan natuurlijk niet ontbreken. Hoe leuk om kinderen zelf Valentijnskaarten te laten maken en schrijven. Kinderen mogen zelf kiezen voor wie ze de kaart schrijven en of ze deze met of zonder afzender versturen. Voor kleine kinderen is dit ook superleuk om te doen, ook al kunnen ze nog niet schrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld tekenen of stempelen. Inspiratie nodig? Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende idee. Vond m zelf geniaal!

favorietje

Rekenen met hartjes 

Dit is vooral leuk om te doen met kleuters. Je kent waarschijnlijk wel die kleine snoephartjes. Die zijn weer volop te koop in alle winkels. Hier kun je enorm veel spelletjes mee bedenken. Laat kleuters bijvoorbeeld de hartjes sorteren op kleur of beginletter. Of maak rekensommen met de hartjes. Liggen er aan de ene kant 4 en aan de andere kant 2? Dan mogen de kinderen deze bij elkaar optellen. Ook ideaal om de tafels te oefenen in groep 3 en 4 😉 Ten slotte kun je bijvoorbeeld ook een behendigheidsoefening doen met de hartjes. Laat kinderen uit een grote bak met hartjes, met behulp van eetstokjes, zoveel mogelijk hartjes halen. Degene met de meeste hartjes heeft gewonnen!

FullSizeRender-1

Gedicht schrijven

Je kunt natuurlijk een kaart of berichtje schrijven om te vertellen dat je iemand leuk vindt, maar een gedichtje maakt het allemaal toch even wat specialer. Nu is dichten ook gelijk een hele goede taaloefening. Dus hoppa 2 vliegen in 1 klap! Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld het maken van een elfje. Een elfje is een gedicht dat bestaat uit 5 regelen met in totaal 11 woorden.Het is vrij simpel, waardoor het elfje een gedicht is wat zeer geschikt is voor kinderen. De opbouw van het aantal woorden per regel is als volgt:

1
2
3
4
1

Voorbeeld:

Jongen
Knappe jongen
Je bent lief
Ik hou van jou
Altijd

Veel plezier en laat vooral weten als je iets gedaan hebt. Vind ik leuk!

Geschreven door: Laura

valentijnsdag