De zomervakantie staat letterlijk voor de deur! Sterker nog: voor het noorden en het midden is het al begonnen. Het uitkijken naar de vakantie én de eerste weken zijn altijd erg leuk! In mijn ervaring begint daarna de verveling wat toe te slaan… dus alvast wat leuke knutseltips aka anti-verveel tips om samen met de kinderen te gaan uitvoeren. Want creatief zijn is altijd leuk (en gezellig)!

Kleine anti-verveel tips

  • Heb je strijkkralen in huis? Ik speelde hier vroeger heel veel mee! Laatst kwam ik het idee van limonadebeschermers tegen. Handig voor in de zomer en bovendien is het fruit enorm vrolijk! Ook kun je er natuurlijk gewoon onderzetters van maken, da’s net zo leuk.
  • Het is zomer, maar het is nét niet warm genoeg… jammer van de waterballonnen die je in huis hebt gehaald. Of toch niet? Een schilderij maken is natuurlijk net zo leuk! Het enige verschil is dat je de ballonnen expres kapot maakt.
  • Ben je op het strand geweest of een ander plekje met schelpen of stenen? Maak je eigen tik tak too! Je hebt ongeveer 10 stuks nodig voor één spel. Pak jouw kwast erbij en beschilder ze met kruisjes en cirkels. Zoek vervolgens een zakje waar je ze in kan doen en waarop je
  • Bij de zomer horen natuurlijk ijsjes… of niet? Ze zijn super lekker! En misschien is het nog wel leuker om ze te maken. Dit kan natuurlijk met limonade, maar ook met fruit en andere ingrediënten!
  • Zorg dat de winter verdwijnt en haal de zomer tevoorschijn! Met verf en papier maak je van een dennenappel gemakkelijk een ananas. Leuk voor in huis, maar ook als speelgoed fruit.

Anti-verveeltips (ansichtkaarten maken)

Vakantiekaarten!

Ga je niet op vakantie? Maar wil je of willen jouw kinderen toch kaarten sturen (want echte post is zoveel leuker)? Maak ze gewoon lekker zelf! Dit kun je doen door het inkleuren van ansichtkaarten die uit de serie ‘Het enige echte kleurboek voor volwassenen’ (of andere kleurboeken), zoals ik heb gedaan. Er zitten flink wat in, dus genoeg voor oma’s en opa’s, maar ook vriend(in)nnen! Nog een idee is om stevig papier te maken en dit tot A6 formaat te reduceren. Met een blanco vel kun je helemaal jouw eigen invulling aan de kaart geven namelijk! Houd de achterkant wel vrij voor de tekst, het adres en een postzegel.

Anti-verveeltips (dieren van papier 4)

Dieren van keukenrollen

Wil je een ietwat groter project voor bijvoorbeeld de hele zomervakantie? Spaar dan enkele wc rollen op om dieren te maken! Het lieveheersbeestje op de foto is slechts een voorbeeld. Er zijn genoeg dieren te verzinnen om samen te maken! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is gekleurd papier. Natuurlijk zijn een schaar en lijm ook wel handig om het op de wc rol te zetten.

Anti-verveeltips (dieren van papier 1)

Voor het lijfje kun je met het papier rondom de rol gaan. Daarna is het de bedoeling om het papier ook in de ruimte te gebruiken, dus alleen de middelste gedeelten vast te plakken op de wc rol. In het geval van het lieveheersbeestje geldt dit voor de vleugels, het kopje en de sprieten (die ik overigens aan de binnenkant heb vastgemaakt. Op de vleugels zitten nog stippen natuurlijk, maar die had ik er al op geplakt.

Anti-verveeltips (dieren van papier 2)

Anti-verveeltips (dieren van papier 3)

Heb je een aantal dieren gemaakt? Dan kun je ermee spelen! Dit kan buiten in het gras, maar eventueel kun je ook binnen een plekje zoeken of maken voor een dierentuin. Je hebt er de hele zomer plezier van!

Ik hoop dat je wat aan de anti-verveel tips hebt. Een fijne zomervakantie!

Groetjes,
Anouk

TWITTER en FACEBOOK (avatar)

www.nouk-san.nl