In deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over bewegend leren. Wat is dat? Hoe werkt dat? En is dat wellicht iets voor jouw school of kind?

Wat is bewegend leren?

De naam zegt het eigenlijk al. Bewegend leren is het leren door middel van beweging. Er zijn enorm veel onderwerpen of vakken waar je kinderen bewegend zou kunnen laten leren. Met de volgende foto’s hoop ik je daar een goede impressie van te geven.

14939340_1821068508169700_8102767266636540202_o-300x83  15355751_1840184552924762_345809758141822473_n

Wat zijn de voordelen van bewegend leren?

Allereerst is bewegen natuurlijk sowieso heel erg goed voor je. Door te bewegen voorkom je overgewicht en blijf je gezond. Maar wist je dat bewegend leren niet alleen maar voordelen heeft voor je gezondheid? Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar bewegend leren en daaruit blijkt dat bewegend leren nog veel meer voordelen heeft dan we al dachten.
Allereerst kun je je veel beter concentreren. Je concentratie wordt al beter nadat je wat beweging hebt gehad, maar al helemaal tijdens het bewegen. Tijdens het bewegen wordt niet alleen je concentratie beter, maar ook je taakgerichtheid. Je laat je minder afleiden, omdat je actief bezig bent. Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het effect van het bewegen op de hersenen. Er zijn nu al wel veel tekenen dat dit ook invloed heeft. Een logisch gevolg hiervan is dat de schoolresultaten van de kinderen door het bewegen dus zullen verbeteren. Hier zal in de toekomst hopelijk meer over bekend worden.

Ten slotte is het heel zinvol om bij bepaalde leeronderdelen bewegingen toe te voegen. Doordat kinderen de beweging onthouden, kunnen zij het leeronderdeel (zoals bijvoorbeeld een tafel) ook een stuk beter onthouden. Dit is een groot voordeel voor kinderen die het moeilijk vinden om dingen te onthouden.

Hoe kan je dit thuis of in jouw klas toepassen?

In de klas

Het lijkt misschien moeilijk om bewegend leren toe te passen, omdat het heel normaal is geworden dat kinderen leren terwijl ze (stil) aan tafel zitten.  Toch kun je al met kleine stapjes bewegend leren in je klas introduceren. Er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden. Hierbij een aantal voorbeelden:

 • De tafels aanleren met behulp van bewegingen
 • Wiebelkrukjes
 • Kinderen ook eens staand laten werken
 • Beweegbreaks; even 5 minuten tussendoor bewegen. Bijvoorbeeld d.m.v. een dansje
 • Tijdens een woordenschat- en/of spellingles de woorden laten uitbeelden
 • De getallenlijn laten lopen door de klas
 • Wiebelkussen
 • Rekencircuit; bekijk dit filmpje voor wat inspiratie
 • Schrijf een aantal vragen of sommen op het schoolplein met stoepkrijt en maak hier een estafette van. Elke keer moet een kind rennen naar de vraag en het antwoord opschrijven. Het groepje dat als eerste alle vragen/sommen heeft gemaakt, heeft gewonnen.
 • Stressbal
 • Een bal overgooien en tegelijkertijd het goede antwoord zeggen. Bijvoorbeeld om de maanden, dagen, het alfabet, een getallenrij te leren.
 • Schrijf vragen of sommen op playmais en gooi deze door de klas. Laat de kinderen zoveel mogelijk mais verzamelen. Ze schrijven daarna de goede antwoorden op een blaadje.

IMG_2368  IMG_2357

Thuis

Ook thuis kun je heel makkelijk aan de slag met bewegend leren. Als kinderen extra oefening nodig hebben, wordt er soms door de leerkracht gevraagd of je kind thuis ook nog wat extra kan oefenen. Bovenstaande ideeën kun je thuis ook heel goed toepassen. Daarnaast is er nog meer wat je kunt doen. Stel bijvoorbeeld  tijdens het afwassen of het fietsen vragen over de leerstof. Omdat het kind dan al aan het bewegen is, blijft het beter hangen.

Rekenbootcamp

Een tijdje terug heb ik een cursus gevolgd en daarmee mag ik mij nu een officiële rekenbootcamptrainer noemen. Dat klinkt stoer he? Bij bootcamp denk je waarschijnlijk aan beweging en sporten en dat is inderdaad precies waar een rekenbootcamp omdraait. Tijdens de bootcamp gaan we actief aan de slag met bewegen, sporten EN leren! Een aantal van bovenstaande ideeën komen tijdens de rekenbootcamp ook terug, maar daarnaast worden er nog veel meer leuke spelletjes en oefeningen aangeboden.

Interesse in de rekenbootcamp? Op de website vind je meer info en kun je een bootcamptrainer vinden bij jou in de buurt.

Bij voldoende animo gaat Lauter – onderwijs & opvoeding op maat binnenkort ook haar eerste rekenbootcamp organiseren.  Heb je interesse en woon je in Amsterdam? Stuur dan even een mailtje naar onderwijs@lauteropmaat.nl. Wij nemen dan contact met je op!

Groetjes,

Laura

Bronnen:

www.rekenbootcamp.nl
https://www.nro.nl/wp-content/uploads/2015/04/Rapport-Mulier-Instituut.pdf

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat