Vorige week maakte ik kennis met Boostcamp. Een naam die inderdaad veel weg heeft van bootcamp, maar toch wat minder draait om fitnessoefeningen.

Bootstcamp is een methode geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Net als in het bootcamp draait het hier ook om veel bewegen. Het Boostboek is hier het perfecte hulpmiddel voor. Een werkboek waarin kinderen aan de hand van thema’s aan de slag gaan met opdrachten. Ze krijgen tips en ontdekken leuke weetjes die allemaal bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Kinderen kunnen er alleen of met de hulp van een volwassene in werken.

In deze blog vertel ik meer over Boostcamp, het Boostboek en over het onstaan hiervan. Lees je mee?

Ontstaan Boostcamp

De bedenkers van de Boostcamp kwamen in hun werkveld regelmatig onzekere, verlegen kinderen tegen. Kinderen die zich wat vaker terugtrekken, die heel erg boos worden als iets niet lukt of roepen dat ze toch niks kunnen. Het liefst zouden ze ze bij de hand nemen en de onzekerheid laten verdwijnen. Het leven is nu eenmaal een stuk makkelijker en leuker met een dosis zelfvertrouwen.

Hulpverlening heeft vaak een stoffig karakter. Dat moet toch anders kunnen dachten de bedenkers van Boostcamp. Want wanneer een kind een steuntje in de rug kan gebruiken is het belangrijk dat hij gemotiveerd met hulp aan de slag gaat. Hierdoor ontstond de behoefte op zoek te gaan naar een oplossing en deze bedachten zij tijdens het sporten. Sporten en vooral met elkaar sporten,  geeft je zelfvertrouwen namelijk een enorme BOOST!

Boostcamp

boostcamp-buiten

Bootstcamp is een weerbaarheidstraining geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Er wordt bij deze training gebruik gemaakt van diverse trainingsmethodes en verdedigingsporten in combinatie met technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Tijdens de Boostcamp worden fysieke oefeningen afgewisseld met kringgesprekken. Tijdens deze kringgesprekken zal er aandacht zijn voor het thema van die les. Door reflectie op de opdrachten wordt de koppeling gemaakt met gebeurtenissen in het dagelijks leven. De training bestaat uit een cyclus van 16 lessen. Kinderen kunnen een strippenkaart kopen voor 12 lessen en zelf kiezen naar welke lessen ze gaan. Het is ook mogelijk om extra kaarten voor de lessen te kopen, zodat alle 16 lessen gevolgd kunnen worden. Elke les staat in het teken van een ander thema. Zo heb je bijvoorbeleeld de thema’s samenwerken, grenzen aangeven en vriendschap.

Deze training wordt momenteel alleen in Rotterdam aangeboden en helaas nog niet in Amsterdam.

Wij zijn erg enthousiast over deze training, dus wellicht een idee voor Lauter in de toekomst

IMG_0631

Boostboek

Gelukkig is er nu ook het Boostboek en kan een deel van de training nu dus ook thuis gevolgd wordt. Een kind kan zelfstandig in het Boostboek werken, maar zelf zou ik adviseren om hem/haar dit samen met een volwassene te laten doen. Zo is er veel meer uit het boek te halen. Het Boostboek bevat alle 16 thema’s waaruit de trainingscyclus bestaat én nieuwe opdrachten voor thuis.

Je kunt het Boostboek hier bestellen.

IMG_0632

Binnenkort zullen wij waarschijnlijk een video opnemen met de  mensen achter Boostcamp om nog een beter beeld te kunnen schetsen van deze methode. Niet omdat we daarvoor betaald worden, maar gewoon omdat we heel enthousiast zijn!

Tot de volgende blog!

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube