Het wordt steeds wat mooier weer en dat betekent weer lekker lang buitenspelen! Je doet de meeste kinderen een groot plezier met buitenspelen. Veel kinderen beginnen al te springen van enthousiasme als ze lekker in de tuin, het schoolplein, het park of het bos mogen spelen. Een buitenruimte biedt enorm veel mogelijkheden, vaak meer als een binnenruimte. Naast dat kinderen het vaak erg leuk vinden om buiten te spelen, is buitenspel ook van grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Daarom is het stimuleren tot buitenspelen vanuit school en thuis ook zo belangrijk!

Tijdens het buitenspelen kunnen kinderen de buitenomgeving verkennen en ontdekken. Hier kunnen materialen aan te pas komen, maar buitenspel kan zich ook makkelijk ontwikkelen zonder materialen. Tijdens buitenspel kunnen kinderen met anderen in contact komen waar ze normaal gesproken misschien minder snel mee spelen. Buiten worden onder andere sociale vaardigheden ontwikkelt. De betrokkenheid is groot doordat er samen activiteiten worden bedacht voor tijdens het buitenspelen. Buitenspel biedt aanleiding tot onderzoek, samenspel, verzamelen en ontdekken. Daarnaast is buitenspelen gezond en daagt uit tot intensief verkennen en bewegen. Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen behendigheid, balanceren, kruipen, ontwijken, hangen, slingeren en klimmen. Ook leren kinderen de eigen mogelijkheden kennen.

De buitenomgeving moet uitnodigen tot spel. Dit hoeft niet altijd in materialen te zijn, maar kan ook al zijn door bijvoorbeeld heuvels, bomen of juist een groot grasveld. Het is bijzonder om te zien wat voor spel er ontstaat terwijl er geen speelgoed aanwezig is. Kinderen zijn over het algemeen erg creatief en weten hun weg vaak wel te vinden in een boeiende buitenruimte. Verschillend (buiten)speelgoed kan natuurlijk ook uitdagen tot buitenspel. Je kan met hetzelfde speelgoed kinderen toch elke dag opnieuw prikkelen tot ander soort spel. Als school kan je niet iedere dag naar het bos en ben je vaak wel verbonden aan een schoolplein. Om kinderen toch te kunnen blijven prikkelen met hetzelfde speelgoed is door de buitenruimte voor te bereiden. Zet het speelgoed buiten klaar en biedt dit telkens elke dag op een andere manier aan. Maak bijvoorbeeld combinaties van verschillend speelgoed bij elkaar. Dit daagt de kinderen uit om de spelmaterialen eens anders te gebruiken als hoe ze het normaal gesproken al doen.

Als leerkracht kan je de buitenruimte ook interessanter maken door af en toe materialen toe te voegen aan de buitenruimte die nieuw zijn en misschien niet voor de hand liggend. Bepaald speelgoed van binnen kan ook buiten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan verkleedkleren of grote kralen. Het is interessant omdat het nieuw is maar ook omdat zich ander en nieuw spel ontwikkelt. Geef als school ook eens lessen buiten. Dit kan een gymles zijn maar ook andere lessen kan je buiten geven, bekijk wat je kan met je buitenruimte; welke materialen zijn bijvoorbeeld leuk om te gebruiken tijdens je les?

Als ouder kan je het buitenspel van je kind ook op verschillende manieren stimuleren. Als ouder ben je natuurlijk minder snel gebonden aan een vaste buitenruimte (zoals een schoolplein), het is dus zeker interessant om met je kind verschillende omgevingen te verkennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bos, de hei, het park, een speeltuin of een boerderij. Bij Natuurmomenten worden verschillende activiteiten voor kinderen in de natuur georganiseerd. In Nederland hebben we ook meerdere speelbossen. Op de volgende sites zijn de locaties van de verschillende speelbossen te vinden:

https://www.staatsbosbeheer.nl/buitenspelen/speelbossen
https://www.natuurmonumenten.nl/activiteit-type/speelbos-natuur
https://www.springzaad.nl/

Als je liever wat dichter bij huis blijft kan je natuurlijk zelf ook een buitenspeeldag organiseren. Elk jaar is er een nationale buitenspeeldag. De volgende buitenspeeldag is op woensdag 14 juni 2017. Ook super leuk om dit samen met je kinderen te organiseren! Vraag hen naar input en maak samen uitnodigingen voor de buitenspeeldag.

Je kan ook met je kinderen naar school lopen. Trek er het liefst iets meer tijd voor uit zodat er ruimte is voor nieuwe ontdekkingen, denk bijvoorbeeld aan de spin die net een mooi web voor zichzelf heeft gemaakt of de krokussen die nu weer uit de grond komen. Een leuke, leerzame en ontspannende activiteit samen voordat de school weer begint!

Heb je nog meer vragen over buitenspelen of zou je graag wat meer tips willen? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl

Groetjes Charlotte

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat