‘Een kind kan de was doen’ is een bekend spreekwoord. Het betekent dat iets heel makkelijk gaat. Maar kunnen kinderen wel makkelijk de was doen? Of andere huishoudelijke taken? En wil je graag dat je kinderen iets in het huishouden doen? Of wil je dat je kinderen pas wat in het huishouden hoeven te doen als ze op zichzelf gaan wonen? In deze blog lees je alles over de hulp van kinderen in het huishouden.

Sommige ouders vinden het maar niks om hun kind mee te laten helpen in het huishouden. Ze kunnen immers de rest van hun leven nog het huishouden doen, fijn juist als je ze nu nog kan verwennen. Er zijn ouders die hier anders over denken, die vinden het belangrijk dat kinderen al vroeg leren dat het huishouden belangrijk is en wat het huishouden inhoudt. Beide is uiteraard prima, iedereen heeft hier eigen ideeen over en kan daar zelf keuzes in maken. Stel je wilt je kinderen wel mee laten helpen in het huishouden dan kan ik mij voorstellen dat het lastig inschatten is wat je je kind laat doen in het huishouden en hoe vaak je je kinderen laat mee helpen in het huishouden. Hopelijk helpt deze blog hierbij.

Er zijn verschillende redenen waarom het goed zou zijn om je kind mee te laten helpen in het huishouden. Allereerst is het natuurlijk voor jou als ouder prettig dat je wat taken uit handen kan geven. Maar buiten dat je zelf iets minder te doen hebt in de huishouding is het ook positief voor de ontwikkeling van je kind. Zo vergroot het het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind. Je kind leert om dingen te doen voor zichzelf maar ook voor anderen. Doordat je kind succeservaringen ernaartoe vergroot het tevens het zelfvertrouwen van je kind. Als je kind bijvoorbeeld een vieze was schoon heeft gewassen is dit toch een succeservaring! En de belangrijkste ontwikkeling is natuurlijk zelfstandigheid! Je kind weet hoe de wasmachine werkt, kan stofzuigen en kan afwassen. Toch handig voor als hij/zij op zichzelf gaat wonen!

Maar vanaf welke leeftijd laat je kinderen dan meehelpen in het huishouden? Kinderen vanaf 1 of 2 jaar krijgen de taken misschien nog niet erg goed voor elkaar maar de interesse om papa of mama te helpen in het huishouden is er wel zeker. Als je bijvoorbeeld de was op staat te vouwen, vind je jonge kind dit vaak super interessant! Ondanks dat het wat meer tijd kost  is het wel goed om je kind mee te laten helpen, zo leert je kind het immers wel. Het is even wat extra tijd investeren maar na een tijdje kan je kind het steeds beter. Laat je jonge kind dan ook vooral lekker meehelpen. Let hierbij wel op middelen die gevaarlijk zijn voor je kind zoals afwasmiddel of wasmiddel. Bied als ouder hierbij je nabijheid om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Als kinderen jong zijn vinden ze het vaak nog erg leuk om te helpen bij huishoudelijke taken maar als kinderen ouder worden en de taken blijken structureel te zijn, wordt het vaak toch wel een stuk minder interessant. Als je als ouder de hulp in het huishouden toch wilt volhouden dan zou je bijvoorbeeld een inschrijflijst op kunnen hangen met daarop alle maandelijkse of wekelijkse huishoudelijke taken. Zo kunnen kinderen zelf mee beslissen wat ze willen doen in het huishouden en levert het misschien minder weerstand op. Zo maak je tegelijkertijd goed inzichtelijk wat er allemaal moet gebeuren in een huishouden en creeer je bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel.

Je zou er ook nog een beloningssysteem voor het hele gezin aan kunnen hangen. Bijvoorbeeld als ieder gezinslid zijn of haar huishoudelijke taken van die maand heeft uitgevoerd, gaan jullie met het gezin iets leuks ondernemen. Werk je gelijk aan een goede familieband!

Heb je nog meer vragen over je kinderen en het huishouden? Of zou je graag nog meer tips willen? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl

www.facebook.com/lauteropmaat

www.instagram.com/lauteropmaat