Kinderen gamen, vergeleken met een aantal jaren geleden, gemiddeld langer per dag. Een op de vijf jongeren speelt dagelijks een online game. Het gamegedrag van hun kinderen baart sommige ouders zorgen. De zorgen gaan met name over de tijd die het kind besteedt aan gamen. Ouders vinden dit te veel en zijn bang voor een verslaving of dat het gamen schadelijke gevolgen zal hebben voor hun kind. In deze blog lees je alles over gamen en wat dit kan doen met je kind.

Wat is gamen?
Onder het gamen wordt het spelen van computerspellen verstaan.  Het spelen van computerspellen gebeurt op de computer, smartphone, tablet, computer, console of op een  draagbare spelcomputer. Voorbeelden van draagbare spelcomputers zijn de Playstation, Nintento of de Xbox. Als kinderen op de computer gamen dan doen zij dit bijvoorbeeld op websites maar ook via social media. Kinderen kunnen alleen gamen of met/tegen anderen gamen.

Waarom vinden kinderen gamen leuk?
Voor sommige ouders is het niet te begrijpen: wat is er nou zo leuk aan om uren achter een scherm een spelletje te spelen? Waarom gaat je kind niet lekker buiten spelen of met vrienden afspreken? Toch moet er natuurlijk wel iets leuk zijn aan het gamen anders zou je kind het niet doen! Een aantal punten op een rij die het leuk maken om te gamen:

  • uitdaging: er zijn hogere levels te behalen en er wordt een succeservaring ervaren door het behalen van een hoger level
  • de spanning: je voert snelle acties uit en dit levert een kick op
  • het opgaan in een spel
  • competentie: je plaatst jezelf hoger in een ranglijst dan anderen
  • afleiding: het spelen van een spel leidt af van dagelijkse taken en beslommeringen
  • ontspanning: de een leest een boek en de ander speelt games
  • fantasie: in een spel kunnen andere dingen dan in het echte leven
  • het sociale aspect: vooral voor kinderen die lastig contact krijgen met anderen in het echte leven, kan het sociale aspect in sommige games heel fijn zijn: hier lukt het wel om contact te krijgen met anderen

Voordelen van gamen
Er wordt meestal niet al te positief gesproken over kinderen of jongeren die gamen. Maar tijdens het gamen kan je kind ook (nieuwe) vaardigheden ontwikkelen. Zo kan de oog-handcoördinatie van je kind verbeteren door het gamen. Je kind leert in sommige games strategieën bedenken en deze uit te voeren. Tijdens het gamen is het belangrijk dat je snel beslissingen kunt nemen en er wordt veel geëist van je reactievermogen tijdens het gamen. Bij sommige games is het belangrijk dat je goed kan samenwerken om gezamenlijk een doel te kunnen behalen.

Nadelen van gamen
Ouders maken zich al snel zorgen zodra hun kind veel achter de computer of televisie zit. Enkel het aantal uren per dag of per week dat er wordt gegamed is niet genoeg om te spreken van een probleem. Gamen wordt vaak een probleem zodra het kind, of de omgeving, serieuze last krijgt van het gamen. Daarnaast is het een probleem als het kind het niet lukt om minder te gamen of om te stoppen met gamen. Daarnaast is het belangrijk om bij een vermoeden van problematisch gamen te kijken naar bijvoorbeeld teruglopende cijfers op school, depressieve gevoelens, een verminderd zelfbeeld en eenzaamheid. Soms is het moeilijk te achterhalen wat nou precies de oorzaak is in dit verhaal. Zo kan eenzaamheid een oorzaak zijn en het gevolg dat het kind meer gaat gamen. Maar het kan ook andersom zijn: de oorzaak is het vele gamen en het gevolg is eenzaamheid. Het is dus goed hier alert op te zijn als ouder. Daarbij is het als ouder goed om te weten wat voor games je kind doet. Op de website www.pegi.info.nl kan je kijken wat voor game het is en of het geschikt is voor jouw kind. Daarbij is het belangrijk om goed naar je eigen gevoel te luisteren, jij kent je kind immers het beste!

Wil je graag meer informatie over gamen? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Mail dan naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

 

Charlotte Jansen