De puberteit is een fase waar het ene kind een stuk heftiger doorheen gaat als het andere kind. Tijdens de puberteit staat de hele hormoonhuishouding op zijn kop en er vinden vele ontwikkelingen plaats in de hersenen. Het ene kind wordt in de puberteit wat ingetogener en soms zelfs somber, waar het andere kind weer heel erg de grenzen opzoekt en daar soms ook overheen gaat. Om het geheel nog iets ingewikkelder te maken zijn er soms ook nog momenten in de puberteit waar het opzoeken van grenzen en de toenemende somberheid zich telkens afwisselen! Als ouder is dit ook een lastige fase, want niet alleen je kind wordt telkens van de ene emotie naar de andere emotie gesleept, jij als ouder moet ook maar met die verschillende emoties en dat wisselende gedrag zien te dealen! Dit is allemaal aardig ingewikkeld want welk gedrag is nu eigenlijk ‘normaal’ tijdens de puberteit en welk gedrag duidt nu op een daadwerkelijk probleem? Lees er deze week over hoe je hier als ouder achter kunt komen.


Wanneer is bepaald gedrag passend bij de puberteit en wanneer duidt het gedrag op een probleem? Mooie voorbeelden hiervan zijn: spijbelen, blowen, overmatig drinken, zakkende schoolcijfers, vroeg zijn met seks of vermageren. Dit kunnen signalen zijn van problemen maar het kan ook horen bij het experimenteren en grenzen opzoeken, wat weer erg passend is voor de puberteit.

Een ander voorbeeld is het slaapgedrag van je puberende kind. Als jouw puberende kind tot en met de middag in bed ligt te slapen en niet uit zijn bed te krijgen is, is dit dan passend bij de puberteit of duidt dit op een verslaving aan drugs of alcohol? Veel pubers bouwen een chronisch slaaptekort op omdat ze pas laat op de dag moe worden en wel elke dag vroeg uit bed moeten omdat ze moeten werken of naar school moeten. Er zijn echter ook pubers die de onrust in hun hoofd te lijf gaan met een combinatie van speed en blowen of door overmatig drankgebruik. Deze pubers zijn óók lastig uit bed te krijgen. Een puber met een slaaptekort kan je in het weekend laten bijslapen, motiveer je om te sporten en hierdoor moe te worden en begrens het kijken naar beeldschermen voordat er geslapen moet worden. Hiermee valt het slaaptekort vaak wel te tackelen. Maar als je je puber in vrij korten tijd ziet veranderen dat zou dit kunnen duiden op problemen. De signalen komen dan niet enkel meer vanuit het eigen gezin maar ook van school (en de daarbijhorende resultaten), een bijbaan en een sportvereniging.

Maar hoe kom je er nu achter of je onderbuikgevoel klopt? Je hebt zelf als ouder waarschijnlijk meerdere malen geprobeerd het gesprek te openen met je puber. Je ziet vaak dat pubers zich afzetten tegen hun ouders in de puberteit en hierdoor zullen de gesprekken, waarin je een puber gevoelige vragen stelt, niet altijd even fijn vallen bij je puber. Daarom is het soms fijn om te vragen of iemand uit jullie omgeving eens het gesprek aan zou willen gaan met je puber over dat onderwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een familielid, een vriend van de familie, een docent/mentor of een professional(pedagoog, psycholoog of een kindercoach). Het kan meerdere voordelen hebben om de hulp van iemand anders in te schakelen, namelijk:

Door je betrokkenheid bij je kind is het soms lastig om neutraal op je kind te reageren en zullen er vaak emoties bij komen kijken door de zorgen die je hebt om je kind. Het is van belang dat de gesprekken neutraal en op een niet-controlerende manier worden gevoerd. Zo voelt de puber zich niet bevooroordeeld of in het nauw gedreven. Een neutraal gesprek lukt vaak beter met iemand die net wat verder van de puber afstaat.

Soms is het voor de puber zelf ook makkelijker om open en eerlijk te zijn tegen iemand die wat verder van de puber afstaat. Bij de ouders kunnen er soms gevolgen zitten aan de dingen die de puber vertelt. Denk bijvoorbeeld aan straf, teleurstelling of woede.

Professionele hulpverleners, bijvoorbeeld een pedagoog, een coach of een psycholoog, kunnen wat dieper graven. Het gaat immers met name om hoe het probleem tot stand is gekomen en hoe het op valt te lossen. Daarbij hebben professionele hulpverleners meer ervaring met pubers en het daarbij behorende gedrag en weten daarom vaak goed hoe ze jouw puber verder kunnen helpen.

Probeer als je zelf in gesprek gaat met je puber zo min mogelijk te veroordelen. Wat vertelt je kind en maak er niet je eigen verhaal van met daarbij de verwachting dat je puber ‘zeker weten iets gaat doen wat niet de bedoeling is’. Kinderen voelen het aan als ze niet worden vertrouwd, wat niet ten goede komt van jullie band.

Heb je nog meer vragen over de puberteit of andere vragen over de opvoeding? Ik help je graag verder! Bel naar 0644211781 of stuur een mailtje naar opvoeding@lauteropmaat.nl voor een (telefonische) afspraak.

Groetjes,

Charlotte

Charlotte Jansen

Afbeelding: www.loesje.nl

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat