De zomervakantie is in volle gang en misschien gaat jouw kind uit logeren bij bijvoorbeeld opa en oma of een vriendje/vriendinnetje. Of misschien gaat je kind wel lekker een weekje op pony-, toneel of zeilkamp. Kinderen hebben hier als het goed is heel veel zin in, maar soms blijkt achteraf dat je kind erg verdrietig is geweest van de heimwee, erg vervelend voor je kind!

person-731144_640

Wat houdt heimwee nou precies in? Heimwee is het verlangen naar de eigen vertrouwde omgeving op het moment dat je hier niet bent. Je kan dan last krijgen van buikpijn, verminderde eetlust, verdriet en je kan nog maar aan één ding denken: thuis. 80% van de kinderen krijgt weleens last van heimwee. In de meeste gevallen is het kind tussen de vijf en tien jaar oud. Kinderen krijgen meestal heimwee op het moment dat ze een rustige activiteit aan het doen zijn (bijvoorbeeld kleuren) of als ze in slaap proberen te vallen. Uit logeren of op kamp gaan is wel erg goed voor de ontwikkeling van je kind: ze leren hier andere dingen dan dat ze thuis zijn en ze leren om korte tijd uit hun vertrouwde omgeving te zijn. Daarbij vindt je kind het de rest van de tijd vaak wel erg leuk om op kamp of uit logeren te zijn! Maar hoe kan je je kind dan het beste helpen over de heimwee heen te komen? Een aantal tips!:

-Mocht je kind bijvoorbeeld een hele week op kamp gaan, dan is het handig om je kind daarvoor al een aantal keer bij iemand te laten logeren. Zo wordt de stap van een hele week van huis te zijn wellicht wat minder groot. Je kan je kind ook voorbereiden door foto’s te laten zien van het kamp of logeeradres. Een kalender met daarop aangegeven wanneer je kind uit logeren gaat kan ook erg fijn zijn ter voorbereiding voor je kind.

-Het is verstandig het logeeradres of kamp in te lichten over de eventuele heimwee van je kind. Als zij hiervan op de hoogte zijn, kunnen ze je kind extra in de gaten houden en je kind helpen mocht dit nodig zijn.

baby-1151351_640

-Geef je kind vertrouwde spulletjes mee van thuis. Denk bijvoorbeeld aan de knuffel waar je kind altijd mee slaapt of zijn/haar eigen kussen. Je kan ook foto’s meegeven van het gezin en de hond/kat aan degene waar je kind gaat slapen. De foto’s kunnen aan je kind gegeven worden op het moment dat hij/zij ook daadwerkelijk heimwee heeft. Als je de foto’s geeft op het moment dat er nog geen sprake is van heimwee dan kan dit wel heimwee oproepen en je wil juist dat je kind de logeerpartij of het kamp zonder heimwee een groot succes wordt!

Wil je nog meer tips over hoe je om kan gaan met de heimwee van je kind? Mail me dan op opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 06-44211781.

Groetjes,

Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat