Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen geeft aan angst te hebben voor de tandarts. Bij 12% van de volwassenen is de angst dusdanig erg dat de angst de behandeling in de weg staat. Het percentage kinderen dat bang is voor de tandarts ligt lager dan bij volwassenen (circa 15% en 5% heeft ernstige angsten). Dit valt te verklaren door bijvoorbeeld minder ervaring bij de tandarts en dus minder ervaring met vervelende behandelingen. Dit maakt het echter niet minder erg. In deze blog lees je hoe de angst voor de tandarts ontstaat, hoe je deze angst kan verminderen of wegnemen en de belangrijkste: hoe je de angst kan voorkomen!


Angst voor de tandarts kan ontstaan door verschillende situaties. Je kind kan een keer een vervelende ervaring hebben gehad tijdens een tandartsbehandeling. De angst hoeft echter niet altijd te instaan door eigen ervaring. Zo kan het zijn dat je kind verhalen heeft gehoord over de tandarts die hem of haar angstig hebben gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen die eens een vervelende ervaring hebben gehad of die een verhaal een beetje aandikken wat het een nóg spannender verhaal maakt. Ook kan het zijn dat je kind in de wachtkamer zit en iemand hard hoort gillen bij de tandarts. Kinderen zijn heel gevoelig en kunnen ook de spanning van ouders oppikken. Als jij als ouder dus erg angstig bent dan voelt je kind deze spanning dus vaak ook wel aan. Kinderen kunnen ook angstig worden omdat ze het simpelweg niet kennen. Ineens bij een onbekende man of vrouw in een grote stoel, met een lamp boven je hoofd en allerlei apparatuur om je heen is ook niet echt geruststellend te noemen als je het niet kent!

Angst voor de tandarts is erg lastig, je moet er immers toch echt heen! Door de angst kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Je kind ziet op tegen het tandartsbezoek waardoor er veel spanning ontstaat, wat weer een negatief effect kan hebben op het bezoek. Dit bezoek doet de angst weer toenemen. Het is erg belangrijk om de angsten van je kind serieus te nemen en deze vicieuze cirkel te doorbreken. Voor kinderen is het een stuk lastiger om met angsten om te gaan als dat dit voor volwassenen is. Kinderen kunnen angsten veel moeilijker onder controle houden. Ze hebben vaak moeite met de redenatie en vinden het lastig om zichzelf gerust te stellen. Dit maakt het dus nog belangrijker om de angst voor de tandarts serieus te nemen en om te kijken hoe je je kind kan helpen.

Als je kind angstig is dan is het goed om te kijken of de tandarts goed matcht met je kind. Is de tandarts bijvoorbeeld empatisch naar je kind en houdt hij of zij je kind goed in de gaten tijdens de behandeling? Benoem naar de tandarts dat je kind angstig is dan kan de tandarts hier rekening mee houden. Sommige tandartsen gaan bijvoorbeeld met je kind langs al het apparatuur in de behandelruimte. Dit is vaak erg fijn voor je kind. Zo wordt de apparatuur wat minder onbekend en zorgt voor minder angst.

Ook is het fijn als de tandarts zijn handelingen kan benoemen naar je kind. Zo weet je kind wat er gaat gebeuren en overkomt het je kind iets minder. Daarbij is het ook fijn als je tandarts een seintje afspreekt met je kind voor als het even niet goed gaat met je kind. Er zijn echter ook kinderen die liever helemaal niet weten wat er gebeurt omdat ze daar juist erg angstig van worden. Het is goed om dit als ouder uit te zoeken en te delen met je tandarts.

Nu is er natuurlijk ook het percentage kinderen (5%) waarbij de angst voor de tandarts dusdanig groot is dat het de behandeling in de weg staat. In dat geval is het verstandig om hulp te zoeken van een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van angstige kinderen.

Het allermooiste is natuurlijk als de angst voor de tandarts voorkomen wordt! Dit kan je bijvoorbeeld doen door je kind al op vroege leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Doe dit bijvoorbeeld als je zelf naar de tandarts gaat. Laat je kind ook even op de stoel liggen, laat je kind kennismaken met de tandarts en als dit alles goed gaat kan de tandarts voor de vorm even een blik werpen in de mond van je kind. Het is wel belangrijk dat je zelf niet angstig bent voor de tandarts want dit kan je kind oppikken. Mocht je nou zelf angstig zijn voor de tandarts maar wil je je kind wel kennis laten maken met de tandarts, laat je kind dan meegaan met iemand anders, bijvoorbeeld de andere ouder of opa/oma. Als je kind oud genoeg is voor een eigen controle of behandeling, is het belangrijk dat er benoemd wordt wat er gaat gebeuren. Zo is je kind erop voorbereid. Ook is het belangrijk dat er eerlijk gecommuniceerd wordt met het kind. Stel dat er geboord moet worden en de tandarts zegt:’rustig maar het zal geen pijn doen’, dan schaadt dit het vertrouwen van je kind, dit deed immers toch echt pijn!

Een lieve empathische tandarts is dus erg fijn voor je kind! Zorg dat je je kind goed steunt voor, tijdens en na de behandeling, hier heeft je kind erg veel aan!

Heb je nog meer vragen over angst voor de tandarts? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Mail dan naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat