Met veel plezier heb ik altijd deze blog geschreven. Maar na bijna 100 blogs over opvoeding geschreven te hebben, heb ik besloten niet elke twee weken meer een blog te schrijven. Wel zal ik op incidentele basis nog blogs schrijven voor Lauter en blijf ik nog beschikbaar voor vragen omtrent de opvoeding. Vandaag schrijf ik voor de laatste keer een blog,  maar wees niet getreurd. Er zullen er nog wel een aantal verschijnen dus blijf de site in de gaten houden! Deze laatste blog schrijf ik over het misschien iets minder gezelligere maar zeker niet irrelevante onderwerp:schelden. Schelden, het is iets wat je je kind waarschijnlijk niet wil horen doen. En toch kom je er vaak niet onderuit dat ook jouw kind er wel eens een scheldwoord uit floept. Maar waarom schelden kinderen (en volwassenen!) nu eigenlijk? En hoe kan je als ouder voorkomen dat je kind gaat schelden? Of hoe zorg je er voor dat het schelden afneemt bij je kind? Lees het in deze blog!

Schelden is voor vele mensen een uitlaatklep. Hier zijn verschillende aanleidingen voor, zoals: schrik, woede, frustratie, teleurstelling, pijn, verbazing en vreugde. Nu zit er nog wel een verschil in de scheldwoorden die worden gebruikt. De één is een stuk grover dan de ander. Maar het blijft waarschijnlijk iets wat je je kind niet wilt horen doen.

Kinderen zijn meestal in de peuterleeftijd als zij voor het eerst beginnen met vloeken. Ze hebben op deze leeftijd heel goed in de gaten dat scheldwoorden een bepaalde reactie oproepen bij hun omgeving.  De omgeving reageert geschrokken, soms lacherig en soms boos. Het is voor een peuter erg interessant om te ontdekken welke reactie het gevloek oplevert. Daarbij zitten peuters vaak in een fase waarin ze de grenzen opzoeken, wanneer wordt papa of mama boos? In de peuterleeftijd kunnen de gebruikte woorden nog redelijk onschuldig zijn. Zo vinden veel peuters het woord poep bijvoorbeeld erg grappig. Maar soms ontdekken zij woorden die heftiger zijn en een stuk minder onschuldig, al weten peuters vaak de betekenis van zo’n woord helemaal niet. Het is als ouder dan goed om te bedenken waar voor jou dan de grens ligt.

Verder leren kinderen ook te schelden door hun omgeving. Zo scheld je als ouder misschien wel eens als primaire reactie op bijvoorbeeld pijn. Maar kinderen krijgen tegenwoordig ook veel mee van de televisie, social media en van oudere kinderen in hun omgeving. Er zijn soms situaties waar je als ouder natuurlijk niets aan kan doen, zoals bijvoorbeeld iemand die tegen je scheldt in het verkeer in het bijzijn van je kind. Maar er zijn gelukkig ook dingen waar je als ouder wel kan voorkomen dat je kind gaat schelden of waar je als ouder het schelden kan beperken. Een aantal tips op een rijtje:

  • Geef als ouder het goede voorbeeld. Wees je als ouder bewust van de aanwezigheid van je kind en kijk kritisch naar je eigen ‘scheldgedrag’. Wat kinderen zien bij jou zullen ze snel overnemen.
  • Zodra je kind scheldt om een reactie uit te lokken (dit zie je snel genoeg aan de blik van je kind), is het verstandig niet de reactie te geven waar je kind op hoopt. Lachen of een ‘oooo’ maken het voor je kind interessant om deze woorden te gebruiken.
  • Om het interessante van deze woorden af te halen zou je kunnen afspreken dat je kind 5 minuten lang dit woord mag zeggen en de rest van de dag niet meer. Dit haalt snel de lol eraf als je het woord ineens wel mag zeggen.
  • Blij als ouder consequent naar je peuter of kleuter. Ze zijn immers op zoek naar jouw grens en zolang je deze niet aangeeft zal je kind blijven zoeken naar deze grens.
  • Vooral met oudere kinderen kan je goed in gesprek gaan over waarom je het schelden van je kind niet fijn vindt. Waarom kan schelden soms bijvoorbeeld kwetsend of niet netjes zijn? Als je hier met je kind over praat dat begrijpt je kind vaak ook beter waarom iets niet mag.
  • Vloeken is op een gegeven moment niet meer omdat het grappig is maar omdat het een uiting is van bepaalde emoties. Als je kind bijvoorbeeld wilt schelden omdat het schrikt, dan kan je een alternatief woord met elkaar afspreken, zoals: chips!
  • Buiten dat je het scheldwoord kan verbuigen kan je ook het gedrag verbuigen. Net zoals je kinderen alternatieven biedt voor slaan als ze boos zijn, kan je ze ook alternatieven bieden voor schelden als ze boos zijn.

Heb je nog meer vragen over schelden en je kind? Of heb je andere vragen over de opvoeding? Ik blijf, ondanks dat ik voor nu stop met blogs schrijven, beschikbaar voor vragen omtrent de opvoeding. Ook blijf ik beschikbaar voor het samen opstellen van een opvoedingsplan. Ik ben bereikbaar per mail op opvoeding@lauteropmaat.nl en per telefoon op 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat