Het is schrikken als je hoort dat je kind aan het hoofdbonken is. Je bent bang dat je kind zich bezeert. 15% van de kinderen bonkt met het hoofd tegen de bedrand of tegen de muur. Soms ook nog in combinatie met een monotoom gebrom. Maar is dit gevaarlijk? En waarom doen sommige kinderen dit? En wat kan je als ouder doen om het bonken te stoppen? Lees er in deze blog alles over.

Als we het hebben over het hoofdbonken voor of tijdens het slapengaan dat bonkt circa 15% van de kinderen met het hoofd. Het begint meestal bij kinderen die rond de 8 á 9 maanden oud zijn en het stopt vanzelf na een aantal maanden vaak weer. Uit onderzoek is gebleken dat jongens twee keer zo vaak met hun hoofd bonken dan meisjes. Er zijn veel verschillen in de mate en vormen van het hoofdbonken. Het bonken verschilt in sterkte. Het ene kind schudt enkel het hoofd heen- en weer, terwijl een ander beweegt met het hele lichaam. De kinderen die hoofdbonken voor het slapen gaan maken hier soms ook een monotoom brommend geluid bij. Soms is het ook enkel het brommende geluid en is er dus helemaal geen sprake van hoofdbonken. Kinderen doen dit soms om zichzelf in slaap te brommen. Het brommen en hoofdbonken gaat onbewust. Als je als ouder je kind wilt laten stoppen met hoofdbonken lijkt je kind soms onbereikbaar en bonkt het gewoon door. Je bent als ouder natuurlijk bezorgt dat je kind zichzelf pijn doet. Het schijnt echter zo te zijn dat kinderen, doordat ze in zichzelf gekeerd zijn, geen pijn hebben van het bonken.

Hoe ontstaat het bonken?
Het bonken voor of tijdens het slapen gebeurt onbewust. Kinderen doen dit om in slaap te komen. Het is een beetje vergelijkbaar met het rijden van een kinderwagen of het schommelen van een kind voordat het in slaap valt. Het is een manier om bepaalde spanning af te reageren en om tot rust te komen. Je kan het bijvoorbeeld vergelijken met nagelbijten als je gespannen bent. Dit verklaart ook gelijk waarom niet ieder kind bonkt met het hoofd op spanning kwijt te raken: iedereen gaat anders met spanning om. Niet iedereen begint te nagelbijten zodra hij/zij spanning ervaart en ook niet ieder kind zal dus met het hoofd bonken om spanning kwijt te raken. Als het kind een stap maakt in de ontwikkeling zie je soms dat het hoofdbonken heviger wordt dan voorheen.

Wanneer moet je je als ouder zorgen gaan maken?
Zodra een kind boven de zeven jaar nog met zijn hoofd bonkt kan dit een teken zijn van problemen in de ontwikkeling. De problematiek in de ontwikkeling zal echter niet enkel door het hoofdbonken zichtbaar zijn. Dus enkel het hoofdbonken op deze leeftijd zal geen probleem zijn tenzij je kind zich ernstig bezeert door het hoofdbonken natuurlijk. Hoofdbonken is één van meerdere symptomen van een bepaalde problematiek. Zo zie je vaak dat kinderen met autisme hard met het hoofd bonken. Als een kind zonder verdere problematiek van het hoofdbonken af wilt dan valt met gedragstraining het bonken af te leren.

Wat kan je als ouder doen?
Ook al weet je nu dat het hoofdbonken in de meeste gevallen vanzelf zal stoppen, maak je je als ouder toch zorgen dat je kind zich bezeert. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kan doen om te zorgen dat je kind zich niet bezeert. Zo zou je de bedranden kunnen bekleden waardoor ze een stuk minder hard worden voor het hoofd. Mocht dit niet mogelijk zijn bij het bed dan zou je ook kunnen overwegen om je kind (tijdelijk) in een campingbedje te laten slapen omdat je kind vaak niet met het hoofd bij die harde rand kan. Verder kan je ook werken aan het slaapritueel van je kind. Door ruim op tijd te beginnen met het ritueel, bijvoorbeeld een uur, kan je kind al tot rust komen en zich ontspannen voordat het in bed ligt. Je kan bijvoorbeeld al de pyjama aan doen, de lichten dimmen en een boek voorlezen (dit is ook erg goed als je een baby hebt, je kan niet vroeg genoeg beginnen!;)). Kijk overdag ook of je kind erg gespannen is en waardoor dit komt. Zijn er bepaalde situaties die zich voordoen waardoor je kind spanning kan ervaren? Kijk of je deze situaties weg kan nemen of kan beperken. Als je kind ouder is en nog steeds met het hoofd bonkt kan je kind ook gedragstherapie krijgen die ervoor zorgt dat het hoofdbonken stopt of minder wordt.

Heb je nog meer vragen over hoofdbonken? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Stuur dan een mailtje naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat