De peuterpuberteit Wat is het. Waarom hebben peuters dit? En nog belangrijker: hoe ga je hier als ouder mee om?

Vanaf ongeveer anderhalf jaar start de peuterpuberteit. Kinderen maken ontzettend veel ontwikkelingen door. Ze ontwikkelen hun eigen ego en krijgen steeds meer een eigen wil. Ze ontdekken dat ze geen onderdeel zijn van een ander, maar echt een persoon op zichzelf zijn. Hier hoort een eigen wil ook bij. Je kind zoekt uit hoe hij/zij in relatie tot anderen staat, hoe ver je als eigen persoon kan gaan en wat je allemaal zelf kan. De zin: zelf doen! Komt je waarschijnlijk bekend voor.

Peuters testen hun eigen wil op allerlei manieren, maar vooral op plekken waar zij veilig gehecht zijn. Hoe gek dit misschien ook klinkt: zie het dus als iets positiefs als je peuter zich tegen je afzet. Hij of zij voelt zich veilig en is hard aan het werken aan zijn of haar eigen ontwikkeling!

Toch is het niet altijd een feest voor ouders want een gillende peuter op de grond in een winkel is helaas vaak ook geen onbekende situatie! Kinderen begrijpen op deze leeftijd al best veel en weten ook goed wat ze willen, maar vinden het vaak nog wel lastig om dit verbaal te uiten. Dit resulteert dan vaak in gillen of schreeuwen. Een mooie bijkomstigheid is dat ouders dit vaak niet zo prettig vinden (vooral niet in bijvoorbeeld een supermarkt), wat resulteert in het gewenste effect voor het kind, bijvoorbeeld die koekjes die het kind zo graag wilde. Kinderen zijn in deze fase ontzettend op zoek naar grenzen: hoe ver kan ik bij je gaan?

Het kan dus soms wat vervelende situaties opleveren! Hopelijk heb je dan wat aan de volgende tips:

  • Als je kind drie keer niet luistert achter elkaar, dan lijkt het direct alsof je kind de hele dag niet wilt luisteren, maar misschien heeft je kind tien keer wél geluisterd deze dag. Probeer dus vooral goed te blijven kijken naar je peuter.
  • Benoem de emotie van je kind, zodat hij of zij zich wel gehoord voelt in zijn of haar gevoel. Als je kind ontzettend boos wordt omdat hij of zij de koekjes niet krijgt, benoem dit: Ik zie dat je hier heel boos van wordt! Het benoemen van de emotie is soms al genoeg voor het kind om gezien te worden. Probeer ook aan je kind uit te leggen waarom iets niet mag. Je kind hoeft het hier niet mee eens te zijn, maar zo is het wel duidelijk.
  • Kinderen in deze fase hebben enorme behoefte aan grenzen. Het is dus ook belangrijk om in situaties waarin je kind driftig wordt, de gemaakte regels te herhalen en hier ook consequent in te blijven.
  • Vaste rituelen kunnen je kind ook helpen; hij of zij weet waar hij of zij aan toe is. Zo ook als je bijvoorbeeld boodschappen wilt doen: bereid je peuter voor, zeg dat hij of zij nog 10 minuten kan spelen en dat jullie dan gaan. Je peuter kan nog niet klok kijken, maar zo bereid je hem of haar wel voor op jullie vertrek.
  • Geef je kind soms keuzes. Niet te vaak, want je wilt je kind immers ook niet met van alles belasten en je kind hoeft ook niet ineens alles in huis te bepalen. Door je kind keuzes te geven, krijgt je kind ook wat meer macht over zijn of haar omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de schoenen die vandaag aangetrokken worden. Het kan ook helpen in een moment van ‘strijd’. Je wilt bijvoorbeeld dat je kind mee komt. Je kan dan aangeven: ‘je mag zelf mee komen of ik neem je mee aan de hand’. Zo heeft je kind toch nog een stem in de situatie en komt wel met je mee.

Heb je nog meer vragen over de peuterpuberteit of over andere opvoedingssituaties? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl. Aanstaande zaterdag zijn wij van Lauter ook aanwezig op het Pret in de Fred buurtfestival .Van 13:30-14:30 hebben we ons ‘opvoeduur’ waar je al je vragen kunt stellen over de opvoeding! Hopelijk tot daar!

Groetjes,

Charlotte

Charlotte Jansen

Bronnen:

www.cjg.nl
www.pedagogiek.nu