Volwassenen hebben er soms ook nog moeite mee: de impulsbeheersing. Denk bijvoorbeeld aan het vloeken wat je misschien wel eens doet in het verkeer of die ene serie die je zo leuk vindt dat je niet meer kan stoppen met kijken, zelfs als je allang naar bed had willen gaan. Voor volwassenen is het dus soms al lastig om je impulsen onder controle te houden, maar dit geldt al helemaal voor je (jonge) kind! Je wordt niet geboren met een goede impulsbeheersing, dit moet je leren. Gelukkig kan je je kind dit leren te ontwikkelen. Lees er in deze blog alles over hoe je dit doet!
Het is voor jonge kinderen lastig om hun impulsen te beheersen. Dit komt doordat de prefrontale cortex bij kleine kinderen nog niet geheel ontwikkelt is. De prefrontale cortex is het voorste deel van de hersenen en zorgt er onder andere voor dat we de impulsen kunnen beheersen. Om een goed beeld te geven van kleine kinderen die moeite hebben met het beheersen van hun impulsen, is er een experiment gedaan met kinderen die een tweede marshmallow krijgen als ze die ene op het bord kunnen laten liggen. Zie hier het filmpje!

Niet ieder kind is hetzelfde. Het ene kind kan op jonge leeftijd al veel beter zijn of haar impulsen onder controle houden dan een ander kind van dezelfde leeftijd. Hoe goed een kind zijn impulsen kan beheersen hangt af van meerdere factoren. Één daarvan is de opvoeding maar niet enkel de opvoeding bepaalt de impulsbeheersing van je kind. Het karakter van het kind speelt hierin ook een grote rol. Als ouder kan je je kind leren om impulsbeheersing te ontwikkelen.

Als je wilt dat je kind bijvoorbeeld aan tafel blijft zitten totdat iedereen klaar is met eten, dan is het voor je kind wel fijn om te weten waarom dit dan belangrijk is. Leg je kind daarom uit waarom het netjes is om aan tafel te blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten. Dit zorgt voor meer begrip bij je kind en dit kan ervoor zorgen dat je kind het belang er zelf ook van gaat inzien in plaats van dat het enkel doet wat jij wilt. Denk hierbij wel na over wat je kind aankan qua uitleg. Communiceer op het niveau van je kind en heb niet gelijk te hoge verwachtingen. Je kan niet van je kind verwachten dat het van de een op de andere dag meteen lang aan tafel kan blijven zitten terwijl dat daarvoor nooit hoefde. Bouw de tijd langzaam uit, elke dag een beetje langer aan tafel.

Als je je kind wilt leren hoe het de impulsen moet beheersen is het ook handig om naar jezelf te kijken. Hoe goed kan jij dit? Het is van belang het goede voorbeeld te geven aan je kind. Als jij vloekend achter het stuur zit omdat iemand voor je heel langzaam rijdt, dan wordt het lastig als je je kind wilt leren om tot tien te tellen als hij of zij boos wordt op iemand. Dat betekent uiteraard niet dat je altijd alles goed moet doen. Mocht je eens per ongeluk het verkeerde voorbeeld geven dan is het goed om te benoemen wat er mis ging en wat je anders had kunnen doen. Zo leert je kind hier ook weer van!

Mocht je kind nou eens de controle verliezen dan is het goed om het er samen over te hebben: wat ging er mis en hoe kan dat in het vervolg anders? Zo leert je kind te reflecteren op het eigen gedrag en leert het hoe hij of zij het de volgende keer kan aanpakken. Probeer hierbij eerst je kind te laten nadenken en help eventueel waar nodig. Het is erg effectief als een kind zelf de oplossing bedenkt. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en komt meer binnen dan dat er een oplossing wordt voorgekauwd, hoe goed dit ook bedoeld is.

Heb je behoefte aan meer informatie of tips omtrent de impulsbeheersing van je kind? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat