Afgelopen weekend is onze grote kindervriend Sint Nicolaas weer aangekomen in Nederland. Tijdens de bijlessen afgelopen week kwamen er al weer veel verhalen van de kinderen over lootjes trekken. Op veel basisscholen moeten kinderen surprises maken voor iemand uit de klas. Hier hoort uiteraard ook een zelfgeschreven gedicht bij. Voor sommige kinderen (en ouders) een eitje, maar voor velen altijd weer een grote uitdaging.

Hier een aantal tips voor het maken van een briljant sinterklaasgedicht.

Tip 1:
Maak van tevoren een lijstje of woordspin met alle onderwerpen die je in het gedicht kunt gebruiken. Denk aan hobby’s, sport, vakanties, vriendjes/vriendinnetjes, school etc.

Tip 2:
Dit is in mijn ogen de allerbelangrijkste tip! Maak gebruik van een rijmwoordenboek. Voer hier een willekeurig woord in en voilà er verschijnt direct een lijst met woorden die allemaal op dat ene woord rijmen.

Tip 3:
Ken je de persoon in kwestie goed? Maak dan in je gedicht een samenvatting van het afgelopen jaar. Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd en wat heeft de Sint allemaal gezien van die ene persoon? Dit is voor degene die het gedicht krijgt erg leuk om te lezen.

Tip 4:
Begin je gedicht niet standaard met de zin ‘Sint zat eens te denken, wat hij (naam) eens moest schenken’. Erg origineel is dit niet en er zijn genoeg alternatieven te bedenken. Om je vast een beetje om weg te helpen, een aantal ideeën:

Wat een feest dat jij vandaag mijn verjaardag viert op de (naam straat) straat!
Daarom hier voor jou een gedicht van groot formaat.

Voor jou dit jaar een aantal belangrijke gebeurtenissen.
Iets wat Sinterklaas gelukkig niet heeft hoeven missen.

Sinterklaas heeft afgelopen jaar veel over jou gehoord.
Daarom beschrijft hij dat in dit gedicht woord voor woord. 

Een mooi gedicht zeg ik maar zo.
Dat is de strik om het cadeau.

Tip 5:
Gebruik humor in je gedichten. Als een ander om het gedicht moet lachen, is het al snel goed!

Tip 6:
De laatste tip, maar zeker niet onbelangrijk. Zorg dat je gedicht er mooi uit ziet.  Je hebt als het goed is al veel tijd gestopt in het schrijven van een gedicht. Hier hoort natuurlijk een mooie lay-out bij. Op de computer kun je een gedicht pimpen en kun je ook gelijk de spelfouten eruit halen. Een gedicht met de hand schrijven kan natuurlijk ook, maar zorg dan wel dat je dit eerst in het klad doet.

Hopelijk heb je iets aan de tips.
Wij zijn erg benieuwd naar alle gedichten!