Back to school… dat betekent dat het weer tijd is voor middelbare scholieren om hun boeken te kaften. Een vervelend klusje dat scholen verplicht stellen, ondanks het nieuwe onderwijs op iPads. Je kunt kaften op zich misschien niet leuker maken, maar je kunt jouw kaften natuurlijk wél leuker maken!

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 2

Benodigdheden

Om jouw boeken te kaften, heb je sowieso boeken en kaftpapier nodig. Ik heb zelf stevig inpakpapier gebruikt. Voor het kaften zijn een schaar en plakband erg handig. Om jouw boeken te personaliseren kan je allerlei materialen gebruiken. Ik heb hiervoor een potlood, een gum, een fineliner, een pons, masking tape, papier en lijm gebruikt.

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 3

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 4

Kaften maar!

Voordat we überhaupt bezig kunnen gaan met personaliseren, moeten de boeken eerst worden gekaft. Weet je nog hoe dit moet? Even een snel overzicht: doe het kaftpapier om het boek heen en vouw de buitenste gedeeltes naar binnen. Knip de hoeken bij de rug van het boek uit. Vouw de bovenste en onderste flapjes ook naar binnen en plak dit vast met plakband. Klaar is kees!

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 5

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 6

Plakken

En dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met het personaliseren van jouw kaften! Het eerste idee is om jouw kaft te beplakken. Dit kan met stickers en andere plaatjes, maar ik heb making tape en hartjes die ik uit papier heb geponst, gebuikt. Ik houd van een rustige vormgeving, dus heb ik niet te veel opgeplakt. Maar je kunt het natuurlijk zo druk maken als je zelf wilt!

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 7

Handlettering

De tweede optie die ik persoonlijk erg leuk vind, is handlettering. Hiervoor zoek je een quote op die je erg leuk vindt (of je bedenkt zelf een tekst, dat kan ook) en die schrijf je met mooie letters op jouw kaft. Ik vind ‘live, laugh, love’ een mooi uitspraak! Ieder woord heb ik op een andere manier geschreven. Dit heb ik overigens eerst met potlood gedaan, om het vervolgens over te trekken met een fineliner en potloodresten weg te gummen. Eventueel kun je ook krijtbord stift en een gouden gelpen toevoegen voor extra effect bijvoorbeeld.

Kaft jouw boeken naar jouw smaak! 8

Hoe heb jij jouw boeken dit jaar gekaft?

Groetjes,
Anouk

TWITTER en FACEBOOK (avatar)

www.nouk-san.nl