De vorige blog ging over de spellingscategorieën die kinderen krijgen aangeboden op de basisschool. Hier kun je precies lezen welke categorie in welke groep wordt aangeboden.

In deze blog zullen wij ingaan op de praktische kant. Sommige kinderen hebben helaas niet genoeg aan de lessen op school en hebben meer tijd nodig om met spelling te oefenen. Hoe kun je kinderen hiermee helpen en hoe houd je het leuk? In deze blog geven wij een aantal handige tips!

Kijk allereerst naar het lijstje in onze vorige blog om te weten welke spellingscategorieën al in de klas aan bod zijn geweest. Ga nog niet oefenen met categorieën die nog niet behandeld zijn, maar herhaal alleen de categorieën die al zijn aangeboden. Je kijkt dus niet alleen naar de groep waar het kind in zit, maar ook naar alle vorige groepen. Het handigste is om met de leerkracht uit de klas te overleggen. Hij/zij kan aan de hand van de toetsen precies vertellen op welke categorieën het kind uitvalt en natuurlijk welke categorieën al zijn aangeboden.

Als je weet met welke spellingscategorieën je kind nog meer moet oefenen kun je zelf veel verschillende dingen doen. Wel wil ik hierbij zeggen dat het soms lastig is voor ouders om dit met kinderen te doen. Vandaar dat sommige ouders dit uitbesteden aan een bijlesbureau. Ouders staan soms te dicht bij de kinderen en het is natuurlijk niet leuk als het een strijd wordt. Toch zou je het zeker kunnen proberen en als het wel goed gaat is dit natuurijk alleen maar fijn!

Maar wat kun je dan doen met je kind? Hier zijn dan eindelijk de tips:

Elke dag een klein dictee

De woordenwerf - Dictee

Er zijn de laatste tijd steeds meer onderzoeken naar buiten gekomen en wat blijkt? Het is erg goed om elke dag een klein dictee aan kinderen te geven. hierdoor onthouden ze woorden beter en worden ze beter in spelling. Laat kinderen dus elke dag ongeveer 5 à 10 woorden opschrijven. Je kunt de woorden uit de woordenlijsten van school gebruiken, maar je kunt ook woordenlijsten van internet gebruiken. In onderstaande links zie je bijvoorbeeld van elke groep een woordenlijst per categorie.

Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8

Spelletjes met de spellingswoordenletterkabouter

In een vorige blog heb ik al het boek ‘ De letterkabouter‘ genoemd. Hierin staan veel spelletjes en woordkaartjes voor spelling die je kunt gebruiken tijdens de
spelletjes. Een echte aanrader!

Hier zie je wat voorbeelden van spelletjes uit het boek die wij gebruiken tijdens de bijlessen:

FullSizeRender FullSizeRender FullSizeRender

Kinderen kunnen natuurlijk ook op de ipad of op de computer spelletjes doen. Dit kunnen ze zelfstandig doen. Woordkasteel is een voorbeeld van een computerspel waarmee je spelling kunt oefenen. In dit programma zitten al heel veel woordenlijsten, maar zelf kun je op de website ook woordenlijsten downloaden. Helaas werkt woordkasteel alleen niet op de Mac.

Werkbladen

Op internet zijn een hoop werkbladen te vinden, die je kunt gebruiken. Onze voorkeur gaat toch uit naar oefenmateriaal uit werkboeken. In Amsterdam zit  de boekwinkel Plantage Overtoom, waar je enorm veel materialen kunt kopen. Zij kunnen ook goed vertellen welke materialen geschikt zijn. Ze verkopen namelijk ook lesmethodes en het is niet zo handig om precies hetzelfde aan een kind te geven als wat hij al op school krijgt. Wij zijn zelf erg fan van de Ajodakt serie. (Die we ook gebruiken voor woordenschat;)) Voor spelling hebben ze een boekje per groep waarin alle spellingscategorieën aan bod komen. Op deze website kun je de boekjes bestellen.

Tot zover onze tips!

Geschreven door: Laura