11 november is de dag… dat jouw lichtje branden mag! Heb jij al een lampion gemaakt voor Sint Maarten, zodat je langs de deuren kunt gaan om snoep op te halen? Ik maakte een kleine lampion van papier ter inspiratie (die tevens te gebruiken is als waxinelichthouder)! Ga jij ook een lampion prikken?

Lampion prikken voor Sint Maarten

Benodigdheden

Wat heb je nodig? Een stuk stevig papier (ik heb A4 papier gebruikt), drie kleuren masking tapes, een prikker, een potlood, een liniaal, een schaar en lijm (of plakband).

Lampion prikken voor Sint Maarten

DIY lampion prikken

Allereerst pak je het papier erbij. Zoals ik al zei: ik heb maar een kleine lampion gebruikt, omdat ik hem voornamelijk wilde gebruiken als waxinelichthouder. Als je een grotere wilt, heb je dus ook groter papier nodig. Ik heb masking tape op het papier geplakt in meerdere stroken. Ik heb gekozen voor mint, geel en roze… maar je kunt natuurlijk voor allerlei kleuren en patronen kiezen! Eventueel kun je natuurlijk ook eerst een tekening maken of gaan verven.

Lampion prikken voor Sint Maarten

Vervolgens knip je het laatste restje van het papier af en vouw je overige tape om. Daarna meet je het papier aan de achterkant in vier gelijke vlakken en een kleine flap. Ik heb gekozen voor 7 cm per vlak en ongeveer 2 cm voor de flap (dit is berekend voor A4 formaat in de breedte).

Lampion prikken voor Sint Maarten

Daarna is het tijd om te vouwen (naar de binnenkant)! Ik heb hiervoor een liniaal tegen de lijnen aangelegd zodat ik het recht kon vouwen.

Lampion prikken voor Sint Maarten

De vierde stap is om vormen in het paper te pikken. Ik heb hierbij gekozen voor simpele vormen in een patroon op alle vlakken, maar je kunt natuurlijk zelf weten wat je erin prikt. Door deze gaatjes komt straks het licht. Als je wat meer licht wilt, kun je ook kiezen om grotere gaatjes erin te prikken (of hele vormen eruit te halen).

Lampion prikken voor Sint Maarten

Als laatste is het een kwestie om de flap de bevestigen aan de andere kant met lijm of plakband. En natuurlijk is er nog touw nodig zodat je de lampion aan het lichtje kunt hangen. Om dit aan de lampion vast te maken, kun je het beste nog twee gaatjes prikken aan weerzijdes van de lampion. Veel DIY plezier met lampion prikken!

Lampion prikken voor Sint Maarten

Veel succes!

Groetjes,

Anouk

TWITTER en FACEBOOK (avatar)

www.nouk-san.nl
www.lauteropmaat.nl