Het is alweer bijna Valentijnsdag! De hoogste tijd om aandacht te besteden aan de liefde en dan wel de liefde van kleuters! Want ja ook kleuters kunnen verliefd worden. Het is niet de verliefdheid die pubers en volwassenen kennen maar kan toch zeker wel heftig zijn! Daarom is het ook goed om deze verliefdheid serieus te nemen. Deze blog lees je alles over hoe dat nou zit, die verliefdheid bij kleuters.

Als je verliefd bent maak je veel dopamine aan waardoor je je gelukkig gaat voelen. Van dopamine heb je steeds meer nodig om dit overheersende geluksgevoel vast te houden. Dit is precies waarom je, als je verliefd bent, steeds vaker bij diegene in de buurt wilt zijn. Kleuters zijn op een manier verliefd die passend is bij hun leeftijd. Als een kleuter verliefd is dan vindt hij/zij iemand heel erg aardig of erg bijzonder. Kleuters bedenken niet zelf dat zij verliefd zijn. Dit is iets wat de omgeving hen inprent. Als een meisje een jongetje een kus geeft dan wordt er vaak door ouders al geroepen: ‘ben je verliefd? Gaan jullie later trouwen?’. Op deze manier linken kleuters verliefdheid aan het gevoel van iemand bijzonder vinden of heel erg aardig vinden. Maar ook kusjes en knuffels kunnen aangeleerd worden door de omgeving. Ouders die zeggen:’ je vindt … lief he? Geef maar een knuffel! Aah schattig!’. Iemand een knuffel of een kus geven wordt beloond met een leuke reactie van ouders en is iets wat wordt aangeleerd.

Kleuters kennen ook de regels omtrent verliefdheid nog niet. Kleuters kunnen verliefd worden op opa, oma, papa, mama, de juf, de meester, niks is gek. Je hoort kleuters ook wel eens zeggen dat ze met papa willen trouwen. Dit kan best serieuze gevoelens opwekken, bijvoorbeeld jaloezie richting mama. Ook als een kleuter verliefd wordt op een jongen of een meisje, houdt dit niet direct in dat het kind homoseksueel of heteroseksueel is. Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden en dus verliefd op deze personen worden. Pas als een kind ouder wordt snapt het het verschil tussen vriendschap en verliefdheid.

Zodra je kleuter verliefd wordt ontdekt het ook de onzekerheid die bij verliefdheid komt kijken. Je kleuter wordt zich bewust van de mening van anderen over henzelf. Kleuters kunnen hier onzeker van worden. Doordat verliefdheid ook afgewezen kan worden ontstaat ook hier onzekerheid over. Deze onzekerheid kan zich op verschillende manieren uiten. Het ene kind wordt verlegen en het ander gaat zich juist stoer gedragen.

Verliefdheid maakt dus veel los bij kleuters. Ze merken dat verliefdheid allemaal nieuwe emoties en onzekerheid met zich meebrengt. Het is dus erg belangrijk dat je als ouder deze verliefdheid serieus neemt. Hoe grappig en schattig je het misschien ook vindt dat je kleuter verliefd is op de meester, is het iets wat je kleuter ontzettend overdonderd en je kleuter kan hier mee worstelen. Door met je kind te praten en door boeken te lezen over verliefdheid en vriendschap, leert je kind uiteindelijk het verschil tussen vriendschap en liefde.

Laat je kind vooral blij zijn met het speciale gevoel dat het voor iemand voelt! Dit is iets moois. Je kind leert uiteindelijk echt het verschil wel tussen verliefdheid en een speciaal gevoel of iemand echt heel lief vinden.

Wil je graag meer tips over de verliefdheid van je kleuter? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Mail dan naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat