Internet is een handig middel. We kunnen elkaar goed bereiken door het gebruik van internet. We kunnen elkaar appjes sturen, elkaar mailen, elkaar volgen via Facebook, twitter en Instagram. Het wordt ons erg gemakkelijk gemaakt doordat we tegenwoordig bijna overal op internet kunnen. We hebben 3G of 4G op onze telefoons en op veel openbare plekken is er WiFi te vinden. Super handig natuurlijk! Maar wat als er iets op internet komt te staan waar we helemaal op niet zitten te wachten? Of wat als iemand je pest via de sociale media? We lezen en horen er de laatste tijd steeds meer over. Pubers zijn helaas ook vaak slachtoffer van het negatieve gebruik van internet. Kan je als ouder voorkomen dat jouw puber hier slachtoffer van wordt? En hoe kan je dit dan voorkomen? Deze week besteden we aandacht aan dit belangrijke onderwerp.


Bij het online pesten gebruiken pubers media om een ander te pesten of om gegevens van een ander te misbruiken. Voorbeelden van elkaar online pesten zijn bijvoorbeeld:

  •  iemand uitschelden of belachelijk maken via social media
  • gemene berichten sturen via whatsapp
  • ongevraagd foto’s of filmpjes online zetten van iemand die dat niet wil
  • dreigmailtjes sturen
  • een wachtwoord stelen of een nep-account aanmaken

We spreken over pesten als bovenstaande punten zich herhalen en als de ‘pester’ de bovenstaande dingen met opzet doet. Helaas gaat digitaal pesten ook weleens anoniem. Dit maakt het lastig om te achterhalen wie de pester is.

De pester hoeft niet per se iemand te zijn die je puber kent. Er zitten ook vreemde figuren op het internet die zich voordoen als iemand anders en gekke verzoeken doen aan je puber. Deze mensen kunnen soms zo overtuigend zijn dat pubers doen wat er van hen gevraagd wordt, zelfs op verzoeken waarvan je als ouder denkt: ‘hoe kom je erbij om dit bericht te vertrouwen?!’.

Pubers zitten in een fase in hun leven waarin ze erg onzeker kunnen zijn en waardoor ze makkelijker te beïnvloeden zijn. Het is dus erg belangrijk om pubers voor te lichten over wat het belang is van veilig internetten. Een aantal tips voor het voorkomen van online pesten:

  • vertel je puber dat niet elk vriendschapsverzoek via social media geaccepteerd hoeft te worden. Een onbekende hoeft geen inzicht te hebben in jouw (media)leven dus accepteer geen onbekenden.
  • bekijk samen met je kind naar de privacy-instellingen van de social media-profielen. Zijn foto’s, video’s en andere privacygevoelige gegevens goed afgeschermd?
  • leg je kind uit dat het niet verstandig is om privégegevens zichtbaar te maken op je profielen (denk hierbij aan je telefoonnummer etc.)
  • mocht je kind toch ergens zijn gegevens achter willen laten, spreek dan af dat je kind dit eerst overlegt met jou
  • vertel je kind dat hij/zij alles mag bespreken met jou over wat er op internet gebeurd, of het nou iets leuks is of niet. Mocht je kind het niet met jou willen bespreken, bespreek dan met welke andere volwassene je kind dit dan zou willen delen.

Het kan ook voorkomen dat jouw kind juist degene is die kinderen pest op het internet. Als ouder zijn er dan ook dingen die je kan bespreken met je kind. Bespreek dat je kind respectvol omgaat met anderen en dat dit ook geldt op social media. Bespreek wat voor effect het heeft om kinderen te pesten. Als je kind geïrriteerd is over iets wat een ander doet of je kind is boos op iemand, geef dan aan dat dit altijd beter face to face uitgesproken kan worden omdat het via appjes of social media soms (onbedoeld) vervelender over kan komen dan dat dit bedoeld was.

Het is belangrijk je kind in de gaten te houden. Kinderen die gepest worden zie je vaak veranderen. Zo kunnen kinderen stiller worden of heel opstandig gaan reageren. Praat regelmatig met je kind over school en over internetgebruik om eventueel te achterhalen of er gepest wordt. Er is een site speciaal voor pubers over online pesten: www.pestweb.nl hier kan je kind terecht om alles te lezen over pesten.

Wil je graag meer informatie over online pesten? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl

www.facebook.com/lauteropmaat

www.instagram.com/lauteropmaat