Het is voor vele gezinnen in Nederland een erg fijne oplossing: opa en oma passen een vaste dag op in de week. Het is goedkoop, opa en oma zijn vaak flexibel in tijden en dagen en opa en oma zijn blij dat zij de kleinkinderen vaak zien. Dit klinkt allemaal fantastisch maar hoe leuk het ook is, er komen soms ook spanningen bij kijken, zowel bij jou als ouder als bij de opa en oma. Lees in deze blog alles over de opa en oma als vaste oppas en hoe je eventuele spanningen kan voorkomen!

Het belang van de aanwezigheid van opa en oma
Opa’s en oma’s zijn erg fijn als je oppas zoekt omdat je moet werken of een andere afspraak hebt, maar ze zijn ook om andere redenen erg belangrijk voor je kind. Opa’s en oma’s houden in de meeste gevallen onvoorwaardelijk van hun kleinkinderen, wat hen belangrijke hechtingspersonen maakt voor je kind. Buiten dat de opa en oma belangrijke hechtingspersonen zijn in het leven van je kind, is uit onderzoek gebleken dat kinderen die veel contact hebben met hun opa en oma zich op sociaal vlak beter ontwikkelen. Één van de verklaringen hiervoor is dat kinderen leren met alle leeftijden om te gaan. Ze leren met leeftijdsgenoten omgaan op school/het kinderdagverblijf/vriendjes, ze leren omgaan met mensen uit de leeftijdscategorie van ouders en ze leren omgaan met mensen uit de leeftijdscategorie van opa en oma.

Frequentie oppasdagen
Hoe vaak opa en oma oppassen hangt van jouw wensen af, de situatie maar ook van jouw (schoon)ouders. Je (schoon)ouders kunnen het fysiek zwaar vinden om op te passen en kunnen misschien daardoor minder vaak dan je zou willen. Het kan ook zijn dat jouw kind niet het enige kleinkind is waar je (schoon)ouders op passen dus dat het vrij intensief is voor je (schoon)ouders om (veel) op te passen. Houd hier rekening mee in het maken van afspraken over de frequentie van het oppassen. Maak hierbij ook goede afspraken. Opa en oma worden ook een dagje ouder dus het kan ook zijn dat zij na een tijdje aan willen geven dat het oppassen minder mag.

De rol van opa en oma in de opvoeding
Je (schoon)ouders zijn in een andere tijd geboren en zijn anders opgevoed als dat jij je kinderen, met de kennis van nu, misschien zou opvoeden. Er zijn dingen verandert ten opzichte van vroeger. Dit hoeft niet erg te zijn maar het verschil in opvattingen kan soms spanningen opleveren tussen je (schoon)ouders en tussen jullie als ouders. Je (schoon)ouders zien bijvoorbeeld misschien het probleem niet in van een auto zonder autozitje, een middag lang lekker tv kijken, lekker snoepen of het roken in het bijzijn van de kinderen. Nu staan opa’s en oma’s er vaak om bekend dat de kinderen lekker verwend worden door opa en oma en dit hoeft ook helemaal niet erg te zijn.  Het verwennen van de kleinkinderen hoort er een beetje bij, maar als je (schoon)ouders drie keer in de week komen oppassen, dan wordt dat verwennen wel een ander verhaal. Je hebt als ouder ideeën over bijvoorbeeld het eten van je kind en de tijden waarop je kind eet, de tijden waarop je kind moet slapen, de tijd die je kind achter een beeldscherm mag zitten op een dag en het snoepen. Het is goed om deze wensen te bespreken met je (schoon)ouders. Bij sommige opa’s en oma’s kan dit voor strijd zorgen. Kijk dan of je samen kan gaan zitten en kan kijken naar een eventuele middenweg die voor beiden werkt. Het zijn jouw kinderen en je hebt een bepaald beeld over de opvoeding maar je (schoon)ouders moeten hier wel mee om kunnen gaan. Door één lijn te trekken met je (schoon)ouders in de opvoeding zorg je voor een emotioneel veilige omgeving voor je kind, je kind weet namelijk precies waar het aan toe is en raakt niet in de war van tegenstrijdige regels.

Wil je graag meer weten over het oppassen door opa en oma? Of heb je andere vragen omtrent de opvoeding? Stuur dan een mailtje naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.facebook.com/lauteropmaat