Ieder kind maakt wel eens een gekke beweging of een raar geluid. Maar wat als een zelfde beweging of geluid zich telkens herhaalt? Dit is wel opvallend. Zo zijn er kinderen die erg vaak knipperen met hun ogen, een terugkerend kuchgeluid maken, constant hun keel schrapen of die telkens dezelfde grimas trekken. Dit noemen we ook wel een tic. 12-15% van de kinderen tussen de vier en vijftien jaar heeft last van tics. Maar is dit zorgelijk? en wat is er mogelijk voor je kind als hij/zij tics heeft?

Een tic is een onwillekeurige, plotselinge, snelle, zich herhalende, niet ritmische beweging of geluid. 12-15% van de kinderen tussen de vier en vijftien jaar oud heeft last van tics. Tussen de zeven en elf jaar komen tics het meest voor. Er zit geen verschil in jongens en meisjes als het gaat om tics, ze komen bij jongens en meisjes even veel voor. Bij de meeste kinderen verdwijnen de tics gemiddeld binnen een jaar. Een kind oefent niet expres de tic uit. Kinderen met tics hebben het gevoel dat ze de tic moeilijk of niet tegen kunnen houden, ze geven toe aan een drang of prikkel. De tic wordt ervaren als onbedwingbaar.

Er vallen drie soorten tics te onderscheiden: de motorisch tic, de vocale tic en de cognitieve tic. De motorische tic, ofwel de bewegingstic, zijn de tics als het overmatig knipperen, het hoofdschudden of telkens de zelfde grimas trekken. Onder de vocale tics vallen onder andere het kuchgeluid, grommen of het schrapen van de keel. De derde soort tic is de cognitieve tic en daar vallen tics onder waarbij gedachten of beelden telkens terugkeren.

Tics zijn neuropsychiatrisch en ontstaan dus in de hersenen. Een kind heeft een aanleg voor tics. Door spanning die het kind ervaart kunnen tics zich voordoen. Tics kunnen toenemen zodra het kind stress ervaart of vermoeid is. De tics zijn afwezig tijdens de slaap en zijn weg of aanzienlijk minder als het kind zich concentreert bij een activiteit. In het aantal tics is vaak een golfbeweging te zien. In de ene periode zijn de tics meer aanwezig dan in andere periodes en soms lijken ze zelfs weg. Ook per dag kunnen de tics erg verschillen. Op de ene dag kunnen ze erg intensief aanwezig zijn en de volgende dag kunnen ze zomaar een stuk minder aanwezig zijn. Soms kunnen sommige tics  zich ook afwisselen, dus dat het kind veel knippert met de ogen én een grommend geluid maakt.

Tics kunnen als heel vervelend worden ervaren door je kind. Gelukkig gaat bij de meeste kinderen een tic binnen een jaar weer weg. Bij sommige kinderen zijn de tics echter blijvend en wordt er gesproken over een ticstoornis. De meest bekende ticstoornis is ‘Gilles de la Tourette’. Bij Gilles de la Tourette denken mensen vaak snel aan schelden. Dit is echter maar zelden het geval bij mensen met Gilles de la Tourette. Gilles de la Tourette wordt vaak ontdekt als een kind rond de zeven jaar oud is. Gilles de la Tourette begint vaak met een bewegingstic die vervolgens verdwijnt en wordt vervangen door een andere tic. Zo rond het elfde jaar voegen hier zich vocale tics aan toe. Gilles de la Tourette komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dit is omdat er bij 50% van de kinderen met Gilles de la Tourette een verbetering optreedt in de puberteit.

Niet ieder kind met tics heeft natuurlijk een ticstoornis. Maar wanneer moet je je als ouder dan zorgen gaan maken over de tics van je kind? Als tics lang aanhouden zonder af te nemen of zelfs toenemen dan is het een goed idee om even bij de huisarts langs te gaan. Het is ook verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts als je kind buiten de tics nog opvallend gedrag laat zien. Een arts kan medicatie voorschrijven om tics te onderdrukken. De tics zijn dan niet weg maar dit zorgt er wel voor dat je kind er minder last van heeft. Buiten medicatie kan je kind ook een training krijgen waar je kind zich leert te ontspannen, de tics te voelen aankomen en tegenbewegingen kan leren om zo de tics te stoppen of te verdraaien waardoor ze minder opvallen. Daarbij kan het voor jou als ouder ook fijn zijn om met de arts te praten omdat hij je dan meer inzicht kan geven in waarom jouw kind die bepaalde tic heeft. Ook kan de arts je vertellen hoe je als ouder het beste kan reageren op de tic van je kind.

Heb je meer vragen over tics? Of heb je andere vragen? Dan ben ik te bereiken op 0644211781 of je kan mailen naar opvoeding@lauteropmaat.nl

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat