Als je in het eerste jaar van de pabo zit kun je er niet omheen…… de taal- & rekentoets!
Twee best wel pittige toetsen en twee hele belangrijke toetsen.  Je kunt natuurlijk geen juf of meester worden als je zelf de Nederlandse taal en het rekenen niet goed beheerst.

In de komende blogreeks zal ik jullie alles vertellen over deze twee toetsen. Ik begin vandaag met een artikel over de WISCAT rekentoets en binnenkort volgt er eentje met info over de taaltoets. Je leest in deze blog info over de toets, het verschil met de rekentoets 3F en verschillende tips hoe je je het beste kunt voorbereiden voor deze toets.

Wat houdt de WICAT-pabo in?

De WISCAT-pabo is een rekentoets voor alle eerstejaars pabo-studenten. Alle eerstejaars studenten moeten deze toets halen. Halen zij deze toets niet dan moeten zij de pabo verlaten. Je krijgt drie keer de kans om de toets te maken en de meeste pabo’s hanteren de landelijke norm van 103 punten.

De WISCAT is een adaptieve toets. Dat betekent dat de toets zich aanpast aan jouw antwoorden. Bij een goed antwoord krijg je een moeilijkere vraag en bij een fout antwoord krijg je een makkelijkere vraag. De computer kan zo precies jouw vaardigheid bepalen en uiteindelijk kijken of je aan de landelijke norm voldoet. Door deze manier van toetsen is het dus niet mogelijk om tijdens de toets terug te gaan naar een vorige vraag.

Je krijgt bij de WISCAT totaal 50 vragen verdeeld over 2 onderdelen:

 1. Hoofdrekenen, 15 vragen, 15 minuten en kladpapier is niet toegestaan
 2. Niet-hoofdrekenen, 35 vragen, 75 minuten en kladpapier is wel toegestaan

Bij sommige vragen is de rekenmachine toegestaan. Die hoef je niet mee te nemen, maar zit verwerkt in het programma.

Het tweede onderdeel bestaat uit de volgende domeinen:

 1. Breuken, procenten & verhoudingen
 2. Meten & meetkunde
 3. Informatieverwerking

Verschil tussen WISCAT-pabo en rekentoets 3F

 

Op dit moment krijgen alle leerlingen van de havo de rekentoets 3F. Er zit een groot verschil tussen de WISCAT en de rekentoets 3F.

De verschillen tussen WISCAT en 3F zijn:

 • Voor het eerste gedeelte (hoofdrekenen) heb je maar 15 minuten.  Je hebt dus minder tijd dan tijdens de 3F examen
 • In het 3F examen mag je wel gebruik maken van uitwerkpapier bij de contextloze opgaven maar bij de WISCAT is dat niet toegestaan.
 • Het gedeelte (deel II) met de contextsommen is lastiger dan de 3F toets. De sommen zijn vaak taliger, complexer en abstracter en minder realistisch. Er worden meerdere rekenstrategieën gevraagd.
 • De WISCAT is een adaptieve toets. Dat betekent dat je naarmate je meer goede antwoorden geeft, moeilijkere vragen krijgt. Zo ga je steeds een niveau omhoog en kom je uiteindelijk op jouw hoogste rekenniveau uit. Als je veel foute antwoorden geeft, gaat het niveau van de vragen niet omhoog.
 • Terugbladeren in de toets is niet mogelijk.
 • De WISCAT heeft onderwerpen die niet in de 3F rekentoets zitten, zoals:
 • -Kansberekeningenstatistie
  -Informatieverwerking,
  -Standaardprocedures voor optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen
  -Handig rekenen door middel van gebruik van de eigenschappen van een getal

Tips voorbereiding WISCAT-pabo

Het wordt zeker aangeraden om je goed voor te bereiden voor de WICAT-pabo. Je hebt immers maar 3 kansen. Ik geef je graag wat tips hoe je je het beste kunt voorbereiden:

Maak een aantal oefentoetsen

Door het maken van een of meer oefentoetsen weet je precies waar je aan toe bent. Op de volgende websites vind je een aantal oefentoetsen:

Cito oefentoets (gratis)
Stuvia oefentoets (gratis)
Fontys oefentoets (gratis)
Stuvia oefentoets 2 (betaald)

Ga zelf aan de slag met de onderdelen die je lastig vindt

Als je een oefentoets hebt gemaakt zie je waarschijnlijk al snel welke onderdelen je nog lastig vindt. Het is belangrijk om met deze onderdelen extra te oefenen. Je kunt hierbij gebruik maken van de volgende boeken. Tip->  Deze boeken vind je ook gewoon in de bibliotheek!
doc_9440_17032017_PDFPrint_Versie_405_YTupgrade_1

WISCAT werkboek – Sjors van Heuveln
€ 14,99

9200000014353176

Basisvaardigheden rekenen voor de pabo
€ 28,50

9200000002237730

Rekenwijzer
€ 37,20

Regel bijles

Het kan zijn dat zelfstudie voor jou niet geschikt is of dat je er zelf niet helemaal uitkomt en je vragen graag aan iemand wilt stellen. Je kunt er dan voor kiezen om bijles of een rekencursus te volgen. Ook wij van Lauter helpen studenten bij het voorbereiden van hun WISCAT rekentoets. Op onze website vind je hier meer informatie over.

Leer rekenfeitjes uit je hoofd

Als het goed is zitten de volgende dingen nog in je hoofd van de rekentoets 3F, maar het kan zijn dat het inmiddels weer een beetje is weggezakt. Neem het daarom goed door voor de toets en zorg ervoor dat je alles van deze kaart uit je hoofd kent.

Zorg dat je het hoofdrekenen goed onder de knie hebt

Het hoofdrekenen is voor sommige studenten nog wel het lastigste van alles. Door het gebruik van de rekenmachine was je op de middelbare school misschien nog maar weinig bezig met hoofdrekenen. Bij hoofdrekenen geldt dat je er continue mee moet blijven oefenen om op niveau te blijven. Zeker als juf of meester is het heel belangrijk dat je goed kan hoofdrekenen. Je wilt immers niet dat jouw leerlingen telkens de sommen eerder hebben uitgerekend dan jij.

Daarom geef ik je als afsluiting nog een paar ideetjes om het hoofdrekenen te oefenen:

 • Schrijf elke dag een rijtje met sommen op en maak deze vervolgens uit je hoofd. Probeer of je het rijtje elke dag een beetje sneller kan uitrekenen. Schrijf in het rijtje plussommen, minsommen, keersommen en gedeeld door sommen door elkaar heen. Je kunt hiervoor ook rijtjes uit de oefenboeken of van internet gebruiken.
 • Schrijf je in voor de dagelijkse rekentest van beterekenen.nl. Je krijgt dan elke dag een e-mail met een aantal sommen
 • Pas het hoofdrekenen ook toe in dagelijkse situaties. Er zijn waarschijnlijk genoeg momenten dat je iets moet uitrekenen en uit gemak je telefoon erbij pakt om het uit te rekenen. Doet dit de komende tijd niet en reken het uit je hoofd uit
 • Speel regelmatig spelletjes waarbij je punten moet optellen. Denk aan Ligretto, Yatzee, Hartenjagen of Isis & Osiris.

Ik wens je heel veel succes met het maken van de WISCAT-pabo rekentoets!!
En heb je hulp nodig? Je mag altijd contact met ons opnemen:)

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube