Na de uitleg over de verleden- en tegenwoordige tijd, volgt vandaag het filmpje over de voltooide tijd. Na het zien van dit filmpje weet je alle regels over de voltooide tijd. Je leert waarom het Taxikofschip zo belangrijk is en waar je extra op moet letten bij het schrijven van zinnen in de voltooide tijd. Wil je na het zien van het filmpje extra oefenen? Klik dan HIER voor de oefeningen.

Mocht je nou geen zin/tijd hebben om het hele filmpje te kijken. Hier een hele korte uitleg over de voltooide tijd:

Woorden in de voltooide tijd herken je vaak aan de voorvoegsels ge, be,ver en ont (bijvoorbeeld gepraat of besproken), maar er zijn veel verschillende vormen in de voltooide tijd. Dit is daarom ook de lastigste vorm om te schrijven. Een voltooid deelwoord herken je altijd aan een ander hulpwerkwoord in de zin!

Als je een werkwoord in de voltooide tijd wilt schrijven, heb je allereerst de stam van het werkwoord nodig. De stam van het werkwoord vind je door het hele werkwoord min -en te doen. Daarna kijk je naar de laatste letter van de stam. Vervolgens volg je onderstaand schema om te kijken of je het voltooid deelwoord met een d of met een t schrijft:

Rennen

Stam = Ren
Hij heeft…………..
Laatste letter niet in Taxikofschip -> stam + d -> hij heeft gerend

Schema voltooide tijd

Let op! Dit schema is alleen bedoeld voor zwakke werkwoorden. Sterke werkwoorden zijn werkwoorden die veranderen in de verleden tijd. In deze lijst vind je alle sterke werkwoorden.

Is het nog niet helemaal duidelijk en heb je behoefte aan persoonlijke uitleg? Met onze bijlessen op maat, is het ook mogelijk om eenmalig of vaker af te spreken om alle grammaticaregels nog eens door te nemen!

De oefeningen voor de verleden tijd vind je HIER

Geschreven door: Laura