Hoi!

Het is weer tijd voor een nieuwe video!
In deze video leg ik je alles uit over korte klanken, lange klanken, klinkers en medeklinkers. Wanneer gebruik je één en wanneer twee medeklinkers? En hoe weet je of je één of twee klinkers moet gebruiken? Op deze vragen krijg je in deze video antwoord.

Wil je de regel nog even rustig nalezen? Dat begrijpen wij en daarom heb ik de regel ook nog even voor je uitgeschreven:

Eén of twee medeklinkers

Na een korte klank schrijf je 2 medeklinkers.

In het woord appel hoor je bijvoorbeeld een aah. Dat is een korte klank dus schrijf je daarna 2 p’s.

Na een lange klank schrijf je 1 medeklinker. In het woord stapel hoor je bijvoorbeeld een aa. Dat is een lange klank dus schrijf je daarna 1 p.

 

b3c08484821de4de61b5e6b57d587c46.jpg

 

Eén of twee klinkers?

Bij deze regel is het heel belangrijk dat je weet hoe je een woord in woordstukjes moet verdelen. Kinderen leren dit al in de kleuterklas, maar het kan zijn dat dit nog steeds lastig is. Kijk goed naar onderstaande voorbeelden hoe je dit doet. Bijvoorbeeld sla-pen of be-zem.

Als je aan het eind van een woordstukje een lange klank hoort, schrijf je er maar 1. Bijvoorbeeld  sla-pen. Je hoort de aa aan het eind van het woordstukje en daarom schrijf je er maar 1.

Als de lange klank in het midden zit, dan schrijf je er wel 2. Bijvoorbeeld slaap en ge-meen. De ee bij ge-meen zit in het midden dus schrijf je er 2. Anders zou er staan ge-men.

Er zijn nog een paar dingen belangrijk om hierbij te vertellen.

Allereerst geldt deze regel alleen voor de lange klanken. Korte klanken komen niet voor in open lettergrepen. Open lettergrepen zijn lettergrepen waar je een klinker aan het eind van een woordstukje hoort. Toch zijn er woorden waar je wel 2 korte klanken gebruikt. Zoals eer en oor. Dit is een aparte regel en dit zijn weet-woorden. Je kunt er dus vanuit gaan dat woorden met een korte klank bijna altijd met 1 klinker worden geschreven.

Ten tweede zijn er ook uitzonderingen, maar hier willen wij nu niet te lang bij stil staan. De regel opzich is al ingewikkeld genoeg.

Alle klanken

In dit overzicht zie je alle klanken die in woorden voor kunnen komen.

klanken (gesleept) Wij hebben het nu gehad over de bovenste 2 en de onderste rij klanken.

De twee-tekenklanken zijn klanken zoals de ei, ou en ui.

Drie teken klanken zijn klanken zoals aai en ooi.

En vier teken klanken zijn de klanken eeuw en ieuw.

Deze klanken worden op de basisschool allemaal apart aangeboden tijdens de spellingslessen. Dit zijn voornamelijk weetwoorden. Er hoort dus geen spellingsregel bij.

 

Hopelijk heb je iets aan de uitleg (& video) gehad!
Groetjes,
Laura
laura de ruiter