De meeste ouders gaan in het leven van hun kind een keer verhuizen. Het kan zijn dat je verhuist van de stad naar een dorp maar het kan ook zijn omdat je groter wilt wonen omdat er een volgend kind op komst is. Voor ouders is dit vaak een leuke maar ook spannende stap. Laat staan voor je kind! Je kind heeft er zelf waarschijnlijk niets over te zeggen dat jullie gaan verhuizen en moet dan ineens wennen aan een nieuw huis en wellicht zelfs aan een nieuw dorp, nieuwe vrienden en een nieuwe school. Gelukkig kan je als ouder je kind wel enigszins voorbereiden op de verhuizing, daar lees je in deze blog alles over!

Een verhuizing is voor jou als ouder vaak al spannend. Je moet van alles regelen, opknappen en inpakken, terwijl het gewone leven gewoon doorgaat. Maar voor je kinderen is het ook erg spannend. Vooral als je kind nog erg jong is, is het concept verhuizen nog erg lastig. Jonge kinderen beseffen vaak nog niet wat het daadwerkelijk inhoudt. Ze beseffen vaak niet dat ze in het nieuwe huis blijven en niet meer teruggaan naar het oude huis. Als je kind naar een nieuw kinderdagverblijf gaat zal het voor het kind ook nog wel verwarrend zijn want waar zijn de andere kinderen ineens? Wie zijn deze pedagogisch medewerkers? en waarom ziet het er hier anders uit dan op mijn andere kinderdagverblijf? Pas na een tijdje zal het besef komen dat de verhuizing definitief is.

Voor oudere kinderen is het vaak duidelijker wat een verhuizing inhoudt. Vooral als er dusdanig ver verhuist wordt waardoor het kind moet wisselen van school of misschien zelfs naar een andere stad of naar een ander dorp gaat, is de impact best groot op je kind. Er gaan dan aardig wat onzekerheden gepaard met zo’n verhuizing. Zo kan je kind zich druk gaan maken over de nieuwe school, de nieuwe meester of juf, de nieuwe kinderen in de klas, of hij/zij wel nieuwe vrienden zal maken en of de nieuwe buurt wel net zo leuk is als de oude buurt.

Het is goed om te bedenken wanneer je je kind vertelt over de naderende verhuizing. Het is belangrijk dat je hierbij kijkt naar de leeftijd van je kind. Als je kind nog erg jong is dan is het verstandig om over de verhuizing te vertellen als het al concreet is. Als jullie nog aan het zoeken zijn naar een woning en het is nog niet duidelijk wanneer jullie gaan verhuizen dan kan het erg verwarrend zijn voor je jonge kind als er al gesproken wordt over een verhuizing. Daarbij is het makkelijker om je kind voor te bereiden op de verhuizing als je weet wanneer die zal plaatsvinden. Zo zou je een aftelkalender kunnen maken waarop je kind het aantal nachten kan zien voordat de verhuizing plaatsvindt. Bij oudere kinderen kan je al sneller over de verhuizing vertellen omdat die al veel meer een besef van tijd heeft.

Je kan je kind op verschillende manieren voorbereiden op de verhuizing:

 • Neem je kind mee naar het nieuwe huis en de nieuwe omgeving. Loop samen een rondje door de nieuwe buurt en laat zien wat zijn of haar nieuwe kamer wordt in het nieuwe huis.
 • Laat je kind meedenken over de inrichting van zijn of haar nieuwe kamer. Laat je kind bijvoorbeeld een kleur kiezen voor op de muur of zoek samen de nieuwe meubels uit voor in de slaapkamer. Zo kan je kind meedenken en kan het langzaam wennen aan het idee van een nieuwe kamer.
 • Laat je kind helpen met het inpakken van de dozen. Zo ziet het kind ook het proces van het verhuizen en heeft het het gevoel hier zelf ook aan mee te kunnen werken.
 • Als jullie gaan verhuizen naar een andere plaats en als je kind ver van zijn of haar huidige vrienden gaat wonen, laat je kind dan afscheid nemen van zijn of haar vrienden. Benoem dat je kind zijn of haar vrienden minder gaat zien dan het gewend is. Kijk of het mogelijk is om nog met de vrienden af te spreken in de nieuwe woonplaats. Je kan samen met je kind adreskaartjes maken voor zijn of haar vrienden.
 • Ga met je kind langs de nieuwe school of het nieuwe kinderdagverblijf. Heb hierbij contact met de nieuwe leerkracht van je kind. Zijn er nog belangrijke dingen om over te dragen over je kind?
 • Praat regelmatig met kind over de verhuizing zodat de verhuizing niet als heel plotseling aanvoelt voor je kind.
 • Er zijn verschillende boeken die je met je kind kan lezen over verhuizen. Dit is vooral fijn bij jonge kinderen omdat die op een speelse manier dingen leren over verhuizen, maar ook voor je oudere kind kan het heel fijn zijn. Hieronder staan een aantal leuke boeken over verhuizen:
  – ‘Mees Kees gaat verhuizen’ van Mirjam Oldenhave
  – ‘Kas gaat verhuizen’ van Pauline Oud
  – ‘Sander en Sofie en het allermooiste huis’ van Libby Gleeson en Freya Blackwood
  – ‘Lizzy-Lizzy’ van Suzanne Buis

Heb je nog meer vragen over je kind voorbereiden op een verhuizing? Of heb je andere vragen over de opvoeding? Mail dan naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat