Een tijdje terug is onze eerste serie uitlegfilmpjes online gekomen. Deze filmpjes gingen allemaal over werkwoordspelling. Heb je die gemist en wil je ze graag terug kijken? Kijk dan even hier.

Vanaf vandaag zal er op ons Youtubekanaal een nieuwe serie starten. Klinkt alsof er een spannende soap gaat starten, maar nee deze filmpjes gaan over een serieuzer onderwerp;) De filmpjes gaan allemaal over het vak rekenen. Een stuk uitgebreider en ingewikkelder onderwerp dan werkwoordspelling, dus het zal een lange (maar leuke!) serie worden.

We beginnen vandaag met vermenigvuldigen met tientallen. Om te kunnen vermenigvuldigen met tientallen is het allereerst van belang dat je de tafels goed in je hoofd hebt zitten. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven. Nog een kleine aanvulling: de site www.tafels-oefenen.nl is ook echt superfijn om mee te oefenen.

Vermenigvuldigen kan je op 2 manieren doen:

  1. Splitsen
  2. Onder elkaar

In onderstaand filmpje leg ik precies uit hoe dit gaat!

Heb je geen zin/tijd om het hele filmpje te kijken? Ik geef je hier ook een korte uitleg.

Splitsen

36×18=

30×10=300
30×8=240
6×10=60
6×8=48

Deze uitkomsten tel je vervolgens bij elkaar op en zo heb je het antwoord. Het is belangrijk dat je echt alle getallen keer elkaar doet.

Onder elkaar

Onder elkaar vermenigvuldigen ziet er misschien iets ingewikkelder uit, maar als je het begrijpt gaat dit stukken sneller dan het splitsen:)

keersom

Je begint net als bij plus- en minsommen aan de rechterkant. Doe eerst 3×7. Is het getal groter dan de 10, schrijf je alleen de eenheid op en het tiental onthoud je. Ik heb de 2 erboven geschreven. Doe dan 3×4 en tel vervolgens de 2 die je hebt onthouden hierbij op. Daarna ga je naar het tiental. Hier schrijf je altijd eerst een 0 voor op. Doe dan 1x 7 en vervolgens 1×4. De 2 uitkomsten tel je bij elkaar op. Het antwoord is dus 611.

Om de uitleg beter te begrijpen raad ik je aan om het filmpje te kijken.

Wil je nog verder oefenen? Op sommenprinter kun je enorm veel sommen printen om mee te oefenen.

Succes!

Groetjes Laura

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat

Ps: Als je je abonneert op ons Youtubekanaal hoef je geen filmpje meer te missen!