Een logische stap in het leven van je kind is voor het eerst naar de basisschool. Dit is een spannende stap voor zowel je kind als voor jou. Is de nieuwe school wel leuk? Maakt je kind vrienden? Heeft je kind een leuke klik met de meester of juf? Allemaal nieuwe spannende momenten. Hoe bereid je je kind en stiekem jezelf hier nou goed op voor?

Heb het regelmatig met je kind over school alvorens je kind naar school gaat. Mocht je het zelf nou heel spannend vinden probeer dit dan niet te veel te benoemen of uit te stralen. Je kind kan jouw zenuwen dan overnemen en het is voor je kind al spannend genoeg! Ook is het fijn voor je kind als je samen, voordat de schooltijd begint, de route naar school loopt/fietst/rijdt. Een boek lezen over de eerste schooldagen is ook een fijne manier om je kind kennis te laten maken met naar school gaan. Alle spanningen die je van te voren al af kan nemen zijn mooi meegenomen!

De meeste basisscholen plannen vaak wendagen in. Zo leert je kind de school kennen, de kinderen uit de nieuwe klas en de meester of juf. Voor je kind dus erg fijn! Je kind blijft niet direct een volledige dag maar een dagdeel. Als ouder mag je mee naar binnen en mag je even blijven. Zo kan je kind samen met jou zijn of haar nieuwe omgeving leren kennen. Het is verstandig om het afscheid niet te lang te rekken. Benoem naar je kind wat hij/zij allemaal gaat doen, dat je nu weggaat en benoem het moment waarop je terugkomt om je zoon of dochter te halen. Op deze manier weet je kind wat hij/zij allemaal kan verwachten, dit geeft rust. Als je lang blijft en het afscheid heel lang laat duren dan weet je kind ook niet goed wanneer het vervelende moment (het daadwerkelijk weggaan) komt en dit wordt dan telkens uitgesteld, dit zorgt voor veel onrust en valse hoop dat je blijft. Je kind zal misschien verdrietig zijn en dit is voor jou als ouder natuurlijk moeilijk maar dit hoort helaas wel bij het wennen. Bedenk je dat dit bij het wennen hoort en dat je kind niet tot aan groep 8 bij het raam staat te huilen. Wennen heeft tijd nodig!

Door alle veranderingen en nieuwe indrukken kunnen de eerste schoolweken erg intensief zijn voor je kind. Houd er dus rekening mee dat je kind vermoeider kan zijn dan normaal. Rustigere weekenden zijn dan misschien wel fijn voor je kind.

Als ouder is het misschien fijn om met andere ouders te praten over hoe spannend je de eerste dagen vindt. Ga bijvoorbeeld wat eerder op het schoolplein staan en misschien vind je leuke aansluiting met andere ouders.

Heb je nog meer vragen over de eerste schooldagen van je kind en hoe je hier mee om kan gaan? Mail dan naar opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar 0644211781.

 

Groetjes,

 

Charlotte

Charlotte Jansen