Zoals jullie wellicht al gezien hebben zal Lauter op zaterdag 11 november haar deuren openen voor jonge ondernemers in de dop. Het Klokhuis organiseert op die dag ‘Het klokhuis onderneemt backstage’. Kinderen kunnen door het hele land op bezoek bij bedrijven om meer te leren over ondernemen.

Maar waarom is het nou belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren ondernemen? Heeft dit invloed op hun toekomst?  Dat lees je in deze blog.

Invloed op de economische toekomst van Nederland

Allereerst is het belangrijk dat er in Nederland genoeg ondernemers zijn en blijven. Immers, als er geen nieuwe bedrijven meer bijkomen, zal de economie gaan instorten. Dit is wellicht wat zwart-wit, maar het zijn wel de feiten. Vroeger ging dit vanzelf. Allereerst omdat veel kinderen het bedrijf van hun ouders overnamen en omdat er veel meer kleine bedrijven (winkels) waren. De tijden zijn veranderd en daarom is het juist nu zo belangrijk dat er genoeg ondernemers bij blijven komen. Aangezien kinderen de toekomst zijn, zijn zij diegene die hiervoor in aanmerking komen, maar dan moeten ze natuurlijk wel weten dat die optie er is en wat die optie inhoudt.

Ondernemen is veel meer dan het starten van een eigen bedrijf

Natuurlijk is de vorige reden niet de enige reden om kinderen meer te leren over ondernemen. Ondernemen is niet alleen het opzetten van je eigen bedrijf, maar is veel meer dan dat.

Ondernemen staat in het van Dale woordenboek als volgt omschreven:

on·der·ne·men (ondernam, heeft ondernomen)
op zich nemen
beginnen te doen; = uitvoeren: actie ondernemen

Het kunnen ondernemen is eigenlijk in alle beroepssectoren van belang. Mensen, die ondernemend zijn, met nieuwe ideeën komen en graag hard willen werken, zijn graag geziene werknemers. De TU Eindhoven heeft een tijd geleden een onderzoek gedaan naar jongeren die gedurende een schooljaar samen een eigen onderneming hebben opgestart. Hieruit blijkt dat zij na het afstuderen makkelijker aan een baan konden komen dan de controlegroep die dit programma niet had gevolgd. Zij vonden pas na gemiddeld 11 maanden een baan, terwijl de ondernemers na gemiddeld 4 maanden al een baan hadden gevonden.

Niet alleen op werk komen deze kwaliteiten van pas, maar ook in de privé-sfeer plukken zij/wij hier de vruchten van. Ondernemende mensen komen eerder in actie bij verbeteringen in de wijk, vrijwilligerswerk op de sportvereniging, op school of in de familie. Het is daarom goed om kinderen en jongeren hier meer over te leren. Jong geleerd = immers oud gedaan;).

 

Financieel onafhankelijk zijn

Je kunt je geld verdienen met een (bij)baan, maar hiermee blijf je afhankelijk van iemand die boven jou staan. Namelijk je baas. Je baas bepaald hoeveel je kunt werken, hoeveel geld je krijgt en of je überhaupt mag blijven. Als volwassene ben je niet meer financieel afhankelijk van je ouders, maar wel van het bedrijf. Door het hebben van je eigen (succesvolle) bedrijf ben je van niemand afhankelijk. Je bepaalt zelf je prijzen en je zorgt voor je eigen inkomen. Dit is zeker niet altijd makkelijk, maar werkt wel enorm motiverend.

Veel kinderen willen ook graag hun eigen geld verdienen en door te leren ondernemen, kunnen ze hier al op jonge leeftijd mee beginnen. Ze hoeven niet meer te wachten tot ze 16 zijn en voor een baas kunnen werken, maar ze kunnen zelf voor hun geld zorgen. Hiervoor hebben zij wel bepaalde kennis nodig en daarom is het zo belangrijk dat zij hier op jonge leeftijd al meer over leren.

Klokhuis onderneemt

Zoals ik al vertelde in de inleiding organiseert het Klokhuis op zaterdag 11 november een landelijke bedrijvendag. Lauter doet ook mee en je bent van harte welkom om langs te komen! Aanmelden kan HIER.

Deelbericht Facebook bedrijven klein

Daarnaast wordt er sinds eind september ook elke week een aflevering uitgezonden van het Klokhuis onderneemt. Ik vind het een super goed initiatief, want hierdoor leren kinderen ook al veel over ondernemen. Zeker een tip dus om samen met je kind te gaan kijken!

Heb je vragen over ondernemen en kinderen of wil je gewoon iets kwijt?
Je kunt altijd een mailtje sturen naar onderwijs@lauteropmaat.nl

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube

Bronnen:
https://www.jongondernemen.nl
https://www.sprout.nl/artikel/lifehacking/ondernemen-kun-je-leren