Spel is heel erg belangrijk voor kinderen. Je ziet kinderen die met het mooiste en duurste speelgoed spelen maar ook kinderen uit minder welvarende landen spelen. Ik heb door Azië gereisd en zag hier kinderen spelen met stokjes in het zand of een groepje kinderen die een hele tijd speelden met één pruik. Het ontroerde me: deze kinderen hadden niet meer dan één pruik, stokjes en zand en toch beleefden zij veel plezier van hun spel. Sommige kinderen hebben moeite om te spelen maar de meeste kinderen komen tot spel. En dit is maar goed ook! Spelen is erg belangrijk voor kinderen en in deze blog lees je waarom.

Spelen wordt vaak gezien als iets wat kinderen bezighoudt maar spelen is veel meer dan dat! Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen helpt de persoonlijkheidsontwikkeling maar spelen stimuleert ook de motorische ontwikkeling, de emotionele ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de intellectuele ontwikkeling.

De motorische ontwikkeling
De grove motorische ontwikkeling wordt ontwikkelt doordat kinderen tijdens hun spel klimmen, rondrennen, hun balans bewaren op bijvoorbeeld boomstammen. Door tijdens dit spel de handelingen van je kind te benoemen, leert je kind de bewegingen en handelingen te herkennen, dit helpt bij de motorische ontwikkeling. De fijne motorische ontwikkeling wordt ontwikkelt door te tekenen, knutselen of door bijvoorbeeld te bouwen met blokken, lego of duplo.

De sociaal- emotionele ontwikkeling
Door spel krijgen kinderen inzicht in zijn eigen emoties. Je kind leert omgaan met deze emoties en leert controle te krijgen over deze emoties. Ook krijgt je kind inzicht in de emoties van anderen. Doordat kinderen zich tijdens het spel kunnen doen alsof ze een ander zijn, ervaren ze hoe een ander zich kan voelen in verschillende situaties. Doordat je kind speelt met andere kinderen leert je kind veel sociale vaardigheden. Rollenspel is hierin belangrijk. Door middel van rollenspel leert je kind zich in een ander te verplaatsen wat zorgt voor begrip voor elkaar. Door samenspel leren kinderen rekening met elkaar te houden en leren grenzen kennen van anderen. Samenspel is dus erg belangrijk voor het begrip voor gevoelens van anderen maar ook leren kinderen waar de eigen grenzen liggen. Denk bijvoorbeeld aan het afpakken van speelgoed, laat je kind zich dit gebeuren of doet je kind er wat aan? En als je kind dan voor zichzelf op komt, hoe doet hij dit dan? Een erg leerzaam proces dus!

De intellectuele ontwikkeling
Door spel leren kinderen om na te denken over bepaalde dingen. Ook leren ze vooruit te denken en om te plannen. Je kind leert zijn omgeving kennen en leert om oplossingsgericht te denken. Door spel wordt ook de verbale ontwikkeling gestimuleerd. In rollenspel en samenspel wordt er bijvoorbeeld veel gevraagd van de verbale ontwikkeling. Kinderen leren tijdens het spelen onder andere sorteren, rangschikken en rekenen.

Buiten dat kinderen door te spelen zich op veel vlakken ontwikkelen, is spelen ook heel belangrijk voor het verwerken van gebeurtenissen of van de dag. Tijdens rollenspel zie je dat kinderen vaak situaties naspelen die hen bezighoudt. Als er bijvoorbeeld een ruzie is geweest tussen papa of mama dan zie je dit nog wel eens terugkomen tijdens het spel met de poppen. Dit is voor kinderen een veilige en fijne manier van verwerking.

Spelen is dus zowel voor de ontwikkeling als voor de verwerking ontzettend belangrijk voor kinderen. Laat je kind dan ook lekker ontdekken en laat je kind ook veel vrij spelen, zo kan je kind al zijn creativiteit kwijt en zal het zich ontwikkelen!

Heb je nog meer vragen over het spel van je kind? Of heb je een andere vraag? Bel dan naar 0644211781 of mail naar opvoeding@lauteropmaat.nl.

Groetjes Charlotte

Charlotte Jansen

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat