Ouders die bovenstaande vraag stellen, kan ik heel goed begrijpen! Naar school in de zomer, waarom is dat nodig? In deze blog vertel ik jullie wat een zomerschool inhoudt en wat de voordelen zijn van een zomerschool voor jouw kind.

Zomerschool

Het woord zelf al zegt eigenlijk genoeg. Een zomerschool is een school in de zomer. Er zijn heel veel verschillende soorten zomerscholen. Zo zijn er zomerscholen voor basisschoolleerlingen, leerlingen uit het voorgezet onderwijs, maar zelfs ook voor studenten die iets willen bijspijkeren.

Tot een paar jaar geleden was dit nog ondenkbaar. In de zomervakantie is de school dicht en zijn de kinderen vrij. Onderwijsdeskundigen bedachten dit zomerschool-plan vier jaar geleden omdat het aantal zittenblijvers omlaag moest.  Uit cijfers bleek namelijk dat ieder jaar 5% van de leerlingen bleef zitten. Te veel, vonden de organisaties. En ze bedachten een bijspijkercursus voor scholieren tijdens de zomervakantie. In 2013 startte een test van twee jaar met zomerscholen. Een paar jaar later blijkt uit onderzoek dat deze zomerscholen echt zin hebben gehad. Veel meer kinderen konden over en ook het volgende schooljaar ging de meeste leerlingen een stuk makkelijker af.

Tijdens de zomerschool gaan de kinderen op een andere manier aan de slag met de lesstof. Vaak in kleinere groepen, zodat er veel meer aandacht is voor het kind. Op de meeste zomerscholen wordt er in de ochtend hard gewerkt en wordt er in de middag een leuke activiteit georganiseerd.

De zomerschool is vooral bedoeld voor kinderen die achterlopen op school. Deze achterstanden kunnen namelijk door de persoonlijke aandacht op de zomerschool zoveel mogelijk worden weggewerkt.

AMEL7336

Voordelen zomerschool in het kort

Naast dat de resultaten van de kinderen omhoog gaan, zijn er nog veel meer voordelen van een zomerschool. Ik zet ze graag op een rijtje:

  • Kinderen hoeven zich niet te vervelen. Zes weken lang zomervakantie zonder vriendjes en vriendinnetjes kan best lang zijn…
  • Kinderen leren dat leren ook leuk kan zijn
  • Kinderen komen in aanraking met activiteiten waar ze normaal soms niet mee in aanraking komen. Bijvoorbeeld een museumbezoek.
  • Persoonlijke aanpak
  • Kinderen krijgen meer ruimte om vragen te stellen
  • De kennis die de kinderen het afgelopen schooljaar hebben geleerd zakt minder snel weg

IMG_5111

Lauter’s zomerschool

Ook wij van Lauter zijn enthousiast en organiseren daarom dit jaar voor het eerst een zomerschool. Onze zomerschool is geopend van maandag 24 juli t/m vrijdag 28 juli van 08.30 tot 16.30. Bij voldoende belangstelling zal de zomerschool wellicht ook nog een andere week haar deuren openen.

In Lauter’s zomerschool zal er elke ochtend in een kleine groep gewerkt worden aan de lesonderdelen waar de kinderen nog moeite mee hebben. Tijdens het intakegesprek zal dit uitgebreid besproken worden,  zodat er in de zomerschool voor elke leerling een programma op maat klaar ligt. Ook leerlingen die van groep 8 naar de brugklas gaan, zijn bij ons van harte welkom. Voor hen zal er een speciaal programma klaarliggen om ze goed voor te bereiden op het komende jaar.

In de middag zullen er leuke activiteiten worden georganiseerd voor de leerlingen. Wij zijn achter de schermen druk bezig met het activiteitenprogramma. Hier later meer over!

IMG_1439

Interesse? Neem dan even een kijkje op onze website voor meer informatie

Groetjes,

Laura

laura de ruiter

www.lauteropmaat.nl
www.facebook.com/lauteropmaat
www.instagram.com/lauteropmaat
Youtube

Bron:
http://www.kidsweek.nl/nieuws/zomerscholen-onder-de-loep