Het is vast een bekende situatie: je koopt een, in jouw ogen, mooie jas voor je kind maar je kind vindt het niks en wil alleen maar die ene jas aan. Het maakt niet uit of de jas verkleurd, te klein of dat er zelfs gaten in zitten, je kind moet en zou die jas aan! Het kan je als ouder behoorlijk wanhopig maken zo’n eigenwijs kind want waarom ziet je kind nou toch niet gewoon in dat de nieuwe jas tenminste wél heel is?! Toch is een eigenwijs kind niet alleen vervelend er blijken namelijk meerdere voordelen te zitten aan eigenwijs zijn!

Zo is het natuurlijk positief als je kind besloten heeft om heel hard te trainen voor bijvoorbeeld voetbal om zo hopelijk een hoog niveau te behalen. Als je kind zich niet van de wijs laat brengen door wat anderen zeggen dan zou je kind het natuurlijk nog best ver kunnen schoppen met die inzet!

Het is vast ook wel herkenbaar dat eigenwijze kinderen alles graag zelf willen doen. Soms erg irritant bijvoorbeeld omdat je haast hebt en je kind het zelf niet zo snel kan als dat jij het zou doen. Het voordeel aan dit eigenwijze gedrag is wel dat je kind snel zelfstandiger wordt in bijvoorbeeld zichzelf aankleden. Doordat je kind graag alles zelf wil doen is de kans op een creatief kind ook groter. Doordat je kind namelijk alles zelf wilt doen ontdekt je kind natuurlijk zelf ook nieuwe dingen.

Een eigenwijs kind heeft vaak een eigen sterke mening en loopt minder snel mee met de mening van anderen. En wees eerlijk: een kind met een eigen mening is toch wel beter als een kind dat nergens een mening over heeft? De kans dat je kind een ‘meeloper’ wordt is dan ook een stukje kleiner.

Door de reacties op het eigenwijze gedrag weet je kind ook hoe hij/zij voor zichzelf op kan komen en laat zich niet snel op de kop zitten. Aan assertiviteit dus geen gebrek bij jouw kind!

Aardig wat voordelen dus voor een kind dat eigenwijs is, dus laten we proberen positief te kijken naar een eigenwijs kind! Ik snap dat je geduld vaak op de proef gesteld wordt en dat je soms een beetje moe wordt van je eigenwijze kind dus ik heb hieronder nog wel een aantal tips waardoor het hopelijk soms iets makkelijker verloopt thuis!

  • Het kan soms goed werken om je kind een keuze te geven in plaats van hem of haar iets op te leggen. Wil je bijvoorbeeld dat je kind na een dag speeltuin nu toch echt mee naar huis komt maar heeft je kind hier een ander idee over? Stel je kind dan bijvoorbeeld voor de keuze: ‘ je mag kiezen of je loopt nu zelf mee naar huis of ik neem je even bij de hand naar huis’. Je kind heeft dan alsnog het gevoel dat er ruimte is voor een eigen keuze, maar je kind loopt wel mee naar huis.
  • Soms kan je ook met je kind onderhandelen, bijvoorbeeld als je kind iets écht niet wilt. Soms valt er natuurlijk niet veel te onderhandelen, omdat sommige dingen nou eenmaal moeten gebeuren (bijvoorbeeld slapen of naar huis gaan), maar er zijn ook wel situaties waar je tot een compromis kan komen waar je samen achter staat.

Heb je behoefte aan meer tips of heb je vragen omtrent de opvoeding? Mail dan naar: opvoeding@lauteropmaat.nl of bel naar: 0644211781.

Groetjes,

Charlotte

Charlotte Jansen

 

Bronnen:

www.jmouders.nl
www.kluppluz.nl
www.facebook.com/lauteropmaat