In een van onze vorige blogs heb ik je verteld hoe je een goede planning kunt maken. Een goede planning maken en bijhouden vraagt om heel veel inzet, dus superfijn als dit al goed gaat! Het volgende punt is natuurlijk hoe je je aan deze planning houdt. Dit vraagt om hele andere kwaliteiten. Uiteraard moet je hier allereerst hard je best voor doen, maar vandaag vertel ik je hoe je het jezelf of je kind een stukje makkelijker kunt maken!

Maak gebruik van kleine ipv grote taken

Zoals ik je al in de vorige blog vertelde is het allerleukste van een planning het afstrepen van je taken. Hoe kleiner je taken, hoe vaker en sneller je dingen mag afvinken. Schrijf dus geen grote taken op je to-do-lijst, maar maak gebruik maar kleine taakjes.

Maak een realistische planning

3 toetsen leren, 2 verslagen schrijven en ook nog de hele dag naar school? En dat allemaal op een dag? Het is goed om veel in te plannen, maar zorg er wel voor dat je planning realistisch blijft. Hoe vaker je dingen gaat inplannen, hoe beter je erachter komt wat wel en wat niet kan. Probeer liever te weinig dan teveel in te plannen. Het is fijner om er taken bij te bedenken, dan je taken naar een ander moment te moeten schuiven. Zeker als het om deadlines gaat.

Zorg ervoor dat je een goede, rustige plek hebt om je huiswerk te maken

Of je nou iets moet leren of iets moet maken. Afleiding is gewoon echt niet fijn. Een rustige plek is daarom heel erg belangrijk. Voor veel mensen is dit een bureau ergens op een rustige plek in huis, maar voor anderen werkt dit juist helemaal niet. Als er veel mensen thuis zijn, kan het natuurlijk zijn dat je te vaak gestoord wordt. Een andere plek zoals de bibliotheek, een koffietentje, je school of zelfs een huiswerkinstituut kan daarom een goed alternatief zijn. Probeer uit te vinden op welke plek jij je het beste kan concentreren en waar je je werk het snelste af hebt. Als je dit weet, kun je hier lekker gaan zitten werken. Je zult er waarschijnlijk snel genoeg achterkomen hoeveel dat al scheelt!

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk afgeleid kan worden

Ook al zijn er geen mensen in de buurt, je kunt echt door alles afgeleid worden. Zorg allereerst voor een opgeruimde werkplek. Daarnaast helpt het om je telefoon even op stil te zetten en dingen zoals Facebook en je mail uit te zetten. Dit is toch wel het lastigste punt. Ook ik heb er last van. Tijdens het schrijven van deze blog heb ik bijvoorbeeld al 5 keer op m’n telefoon gekeken. Toch leg ik deze weer snel weg, omdat ik een duidelijk doel voor ogen hebben. Zo zijn we bij het volgende punt aanbeland.

Zorg voor duidelijke doelen

Ik wil deze blog vandaag afhebben en ik weet hoe fijn ik het vind als dit ook gebeurt. Voor mij werkt dit het allerbeste! Door doelen te stellen, weet je waarvoor je iets doet. Je doel kan heel klein zijn, zoals bij mijn voorbeeld, maar ook heel groot. Denk aan het halen van een studie of van het hebben van een vrij weekend. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, ben je vaak een stuk gemotiveerder om aan het werk te gaan.

Lukt het niet alleen? Vraag dan iemand om hulp!

Heb je bovenstaande punten allemaal geprobeerd en lukt het je nog steeds niet om je aan je eigen planning te houden? Voel je niet schuldig en erken dat je hier wellicht hulp bij nodig hebt. Hier zijn verschillende opties voor. Je kunt bijvoorbeeld iemand in je omgeving vragen om hulp. Denk aan ouders, vrienden etc. Voor sommige mensen werkt dit, maar voor anderen staan deze mensen te dichtbij. Het inschakelen van andere hulp, kan dan een goed idee zijn. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je iemand kan vinden die 1 à 2 keer in de week een afspraak met je kunt maken en samen met jou je planning doorneemt en checkt of je alles hebt gedaan. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook inschrijven bij een huiswerkinstituut, waar je rustig je huiswerk kunt maken en begeleid kan worden bij het maken van je huiswerk. Er zijn gelukkig genoeg opties en weet dat je echt niet de enige bent!

Heb je hulp nodig bij het plannen? Lauter – onderwijs & opvoeding op maat kan je hierbij helpen! Neem contact op via onderwijs@lauteropmaat.nl of bel naar 06-13218301 om de mogelijkheden te bespreken! Wij kunnen kinderen/volwassenen voor langere tijd helpen met hun planning, maar ook eenmalig afspreken om je op weg te helpen:)

Geschreven door: Laura