Huiswerk. We krijgen er vroeg of laat allemaal weleens mee te maken. Vooral in de brugklas sta je versteld van al dat huiswerk wat je opeens allemaal moet gaan maken. In groep 8 was het leren van een topotoets al een hele opgave, maar als brugpieper moet je elke dag voor elk vak wel wat maken of leren. Als je de lesstof goed begrijpt, kun je je huiswerk vanzelfsprekend ook wel maken. Toch kost het veel leerlingen enorm veel tijd en dit kan anders! In deze blog vertel ik een aantal tips waarmee je (samen met je kind) een goede planning kunt maken voor het huiswerk, zodat jij/hij/zij genoeg tijd overhoudt om andere leuke dingen te gaan doen. Zeker voor kinderen is het fijn als een volwassene kan helpen met plannen, omdat hun hersenen nog niet helemaal volgroeid zijn.

Zorg dat minimaal 1 agenda of weekplanner hebt

Een agenda bijhouden is een must voor het maken van een goede planning. Zorg dat je kind sowieso één agenda heeft waarin al het huiswerk en alle toetsen worden opgeschreven. Vroeger kregen we het huiswerk altijd van de docent, maar tegenwoordig is bijna op elke school het huiswerk op Magister te vinden. Het grote voordeel hiervan is, is dat je het huiswerk altijd later nog in je agenda kunt schrijven. Het nadeel hiervan is, is dat je altijd Magister in de gaten moet blijven houden om te zien of er geen huiswerk bij is gekomen. Naast de agenda voor het huiswerk, kan het handig zijn om nog een agenda, weekplanner of notitieboekje aan te schaffen. Hier kun je dan precies in bijhouden wanneer je welk huiswerk gaat maken en wanneer je tijd vrijmaakt voor het leren van je toetsen. Een andere mogelijkheid is een combinatie van deze twee. Wij hebben er zelf een ontwikkeld, zodat je genoeg hebt aan een planner. Neem vooral een kijkje in onze webshop om te zien hoe deze Agenda & Studieplanner eruit ziet.

Begin direct met het maken van je eerste planning en leer hiervan

Sommige mensen hebben een talent voor plannen, maar voor heel veel mensen is plannen superlastig! Dit krijg je dus niet zomaar onder de knie. Door het maken van veel planningen leer je steeds beter in te schatten hoeveel tijd je voor iets nodig hebt. Je kunt dus het beste maar gewoon beginnen met je planning en dan zie je vanzelf wat wel en niet werkt voor jou!

Maar, hoe maak ik die planning dan?

We zijn bij het belangrijkste punt aangekomen. Hoe maak je die planning dan precies?
Ook hier geldt dat je moet doen wat het beste voor jou werkt, maar ik zal je vertellen hoe ik het precies aanpak. Samen met het kind maak ik een lijst van al het huiswerk wat hij/zij moet maken voor volgende week. Zo heb ik dit bijvoorbeeld laatst met een van de kinderen gedaan voor zijn toetsweek. We maakten een overzicht van alle toetsen die hij had staan, inclusief alle lesstof die hij moest kennen. Dit is dus eigenlijk alles wat in je ‘normale’ agenda staat. Vervolgens pakten wij de andere weekplanner erbij met alle dagen t/m het einde van de toetsweek erop. Ten slotte bekeken wij samen per vak op welke dag hij wat zou gaan leren.

Klein voorbeeld: Voor biologie moet je hoofdstuk 1 leren, wat bestaat uit paragraaf 1 t/m 4. Het is vandaag woensdag en je toets is volgende week donderdag. Je plant elke dag een paragraaf in en zorgt dat je nog 1 of 2 dagen hebt om de stof door te nemen en te herhalen. Je planning ziet er dan als volgt uit:

Vrijdag 4 maart: paragraaf 1 leren en samenvatten
Zaterdag 5 maart: paragraaf 2 leren en samenvatten
Zondag 6 maart: paragraaf 3 leren en samenvatten
Maandag 7 maart: paragraaf 4 leren en samenvatten
Dinsdag 8 maart: herhalen paragraaf 1/m4
Woensdag 9 maart: herhalen paragraaf 1 t/m4
Donderdag 10 maart: Toets biologie!

In deze planning hebben we niet gepland in blokken van een bepaalde tijd. Als je veel moet doen op een dag en bovenstaande nog te chaotisch is, zal ik adviseren om wel te werken met tijdsblokken. Zo word je ook direct gemotiveerd om aan de slag te gaan, omdat je ziet hoe weinig tijd je nog hebt om je huiswerk te maken.

Klein voorbeeld: Je moet voor morgen 10 sommen maken voor wiskunde, een bladzijde met Engelse woordjes leren en een boek uitlezen voor Nederlands.

Dinsdag 1 maart

15.30-16.15: Wiskunde maken
16.15-16.45: boek Nederlands lezen
16.45-17.00: pauze
17.00-18.00: Engels leren
18.00-18.30: avondeten
18.30-…. boek Nederlands uitlezen

Zelf zou ik beginnen met de dingen die je moet maken. Zo ben ik begonnen met wiskunde. Als dat eenmaal af is, hoef je er niks meer aan te doen. Daarna heb ik heel even Nederlands ingepland, om toch iets nuttigs te doen, maar waar ik wat minder over hoef na te denken. Vervolgens Engels, omdat dat echt stampwerk is. Na het eten heb ik hier waarschijnlijk geen zin meer in. Ook heb ik Nederlands als laatste gezet, omdat ik dan duidelijk weet wanneer ik iets leuks mag gaan doen. Als het boek uit is, ben ik immers klaar met de hele planning voor vandaag. 

Het is handig om een planning per dag of week te maken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een planning voor een langere periode te maken. (Zoals bijvoorbeeld het maken van een planning voor een scriptie)

Het leukste bij het maken van de planning!

Het leukste is het afstrepen van alle taken die je hebt gedaan! Ook voor mij is dit nog altijd een feestje. Als je een taak af hebt of als je de lesstof goed genoeg hebt geleerd, kun je deze taak afstrepen. Zelf werk ik altijd met hokjes achter de taak, zodat je nog ziet wat je precies moest doen. Mocht je dit niet nodig vinden, kun je natuurlijk ook gewoon een dikke streep zetten door de taken die af zijn. Het geeft altijd zo’n fijn gevoel als je dingen gedaan hebt. Zeker als het gaat om huiswerk, want dit blijft toch gewoon een ‘moetje’ voor bijna iedereen!

Hoe zorg je er nou voor dat je je houdt aan je eigen planning?

Een planning kan je heel erg helpen met het maken van je huiswerk, maar je moet je er vervolgens wel aan houden. Dit vraagt om heel veel discipline en doorzettingsvermogen. Hier kan ik je nog veel meer over vertellen, maar voor nu houden we het even hierbij. Ik beloof dat ik in mijn volgende blog heel veel tips zal geven om te zorgen dat je je aan je planning houdt!

Heb je hulp nodig bij het plannen? Lauter – onderwijs & opvoeding op maat kan je hierbij helpen! Neem contact op via onderwijs@lauteropmaat.nl of bel naar 06-13218301 om de mogelijkheden te bespreken! Wij kunnen kinderen/volwassenen voor langere tijd helpen met hun planning, maar ook eenmalig afspreken om je op weg te helpen:)

Geschreven door: Laura